Trump: Boeing ar trebui să pedepsească Beijingul, aducându-l la sapă de lemn

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Boeing
Boeing
Trump atacă dur China pentru că a refuzat avioanele Boeing, dar nu numai.

Donald Trump a criticat vehement joi, pe rețeaua sa Truth Social, refuzul Chinei de a prelua avioane noi de la compania americană Boeing, considerând că „acesta nu este decât un mic exemplu din ceea ce China face Statelor Unite de ani de zile”. 

Președintele american, care își concentrează acum atacurile comerciale asupra celei de-a doua puteri economice mondiale, a cerut grupului Boeing să „pună China în incapacitate de plată”, fără a oferi detalii despre ce anume înseamnă această solicitare.

Fentanilul și tensiunile comerciale: „Trebuie să se oprească, ACUM!”

Pe un alt subiect, republicanul a susținut că „fentanilul venit din China continuă să inunde Statele Unite”, adăugând: „trebuie ca acest lucru să înceteze, ACUM!”. Lupta împotriva traficului acestui opioid sintetic extrem de puternic, responsabil pentru numeroase supradoze în SUA, este una dintre justificările invocate de Washington pentru impunerea unor taxe vamale foarte mari împotriva Chinei. Acest mesaj vehement adaugă confuzie asupra intențiilor și strategiei lui Donald Trump în ceea ce privește marea putere rivală.

Confuzie diplomatică și război vamal escaladat

Președintele american a declarat că taxele vamale exorbitante de 145% impuse produselor chineze vor scădea „substanțial” în urma unor negocieri comerciale cu China. Totuși, joi, Beijingul a respins categoric existența unor negocieri cu Washington, în timp ce președintele american susținuse miercuri că discuții „active” au loc „zilnic”. Administrația sa încearcă să promită o detensionare a relațiilor, în speranța de a liniști piețele mondiale, extrem de sensibile la aceste conflicte.

La începutul lunii aprilie, Donald Trump a impus taxe vamale punitive pentru toți partenerii comerciali ai SUA. Deși acestea au fost reduse o săptămână mai târziu la 10% pentru majoritatea țărilor, pentru China au fost majorate la 145%. Drept răspuns, China a impus taxe vamale de 125% asupra mărfurilor americane. Acest conflict comercial i-a determinat pe mulți economiști să își revizuiască în jos estimările de creștere economică pentru SUA și a provocat o nemulțumire tot mai mare în rândul alegătorilor americani, potrivit unei serii recente de sondaje.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com

pixel