România pe datorie. Ministerul Finanţelor, nou împrumut de peste 2,5 miliarde de lei
Ministerul Finanţelor a...
Miniștrii europeni de externe au declarat luni că regiunea a intrat într-o nouă eră odată cu răsturnarea spectaculoasă a politicii externe americane de către președintele Donald Trump, dar și-au exprimat speranța că relațiile cu Washingtonul vor rezista în continuare, relatează Reuters.
Oficialii europeni au fost luați prin surprindere de decizia lui Trump de a negocia direct cu Rusia pentru încheierea războiului din Ucraina, evitând atât Kievul, cât și Europa, precum și de avertismentul administrației sale că Statele Unite nu mai consideră securitatea europeană o prioritate.
„Este clar că declarațiile venite din Statele Unite ne îngrijorează pe toți”, a spus șefa diplomației UE, Kaja Kallas, după reuniunea miniștrilor de externe ai Uniunii Europene la Bruxelles. Totuși, ea a adăugat că Europa și SUA au trecut prin divergențe și în trecut „și ne așteptăm să le depășim și de această dată.”
„Desigur, relația transatlantică se va schimba. Acest lucru este evident, dar nu ar trebui să renunțăm la ceva care a funcționat bine până acum”, a subliniat Kallas.
Înaintea reuniunii, Friedrich Merz, câștigătorul alegerilor generale din Germania de duminică, a pus sub semnul întrebării viitorul NATO „în forma sa actuală” și a spus că Europa trebuie să își dezvolte rapid o capacitate de apărare independentă.
„Era care a început după căderea Zidului Berlinului s-a încheiat acum”, a declarat ministrul olandez de externe Caspar Veldkamp, întrebat despre afirmațiile viitorului cancelar german.
„Ca europeni, trebuie să ne organizăm, nu doar în cadrul UE, ci și alături de britanici, norvegieni și alte țări care vor să participe, pentru a face față noilor provocări, inclusiv celor venite din partea lui Trump”, a adăugat Veldkamp.
Analiștii Eurasia Group au afirmat într-o notă că evenimentele recente arată că „Europa se află în pragul unei lumi mult mai periculoase”, subliniind că liderii UE sunt „într-o stare de panică”.
„Este clar că modul în care Europa va răspunde în săptămânile și lunile următoare ar putea determina forma ordinii internaționale – și locul său în aceasta – pentru deceniile viitoare”, au avertizat analiștii.
Miniștrii de externe ai UE au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a coincide cu a treia aniversare a invaziei ruse în Ucraina, înaintea unei serii de reuniuni importante la Bruxelles, Kiev și Washington dedicate sprijinului pentru Ucraina.
Liderii UE se vor întâlni pe 6 martie într-un summit extraordinar pentru a discuta sprijin suplimentar pentru Ucraina, garanții de securitate europene și modalitățile de finanțare a apărării europene.
„Nu mi-aș fi imaginat vreodată că voi ajunge să spun așa ceva la televizor, dar, după declarațiile lui Donald Trump de săptămâna trecută... este clar că această administrație nu este foarte interesată de soarta Europei”, a declarat Friedrich Merz la televiziunea publică germană ARD, după victoria conservatorilor în alegeri.
Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat că Europa trebuie să dea dovadă de forță, dar să continue angajamentul față de SUA.
„Cu toții simțim schimbarea retoricii americane, mai ales în ultimele două-trei săptămâni”, a spus Lipavsky la Bruxelles. „Dar asta nu înseamnă că trebuie să rupem această relație. Dimpotrivă, trebuie să ne implicăm și mai mult.”
Luni, mai mulți lideri și miniștri europeni au vizitat Kievul pentru a reafirma sprijinul pentru Ucraina, în timp ce liderii Franței și Marii Britanii urmează să se întâlnească cu Trump în Statele Unite în această săptămână.
„Trebuie să accelerăm livrarea imediată de arme și muniții”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei sale la Kiev. „Acest lucru va fi în centrul activității noastre în următoarele săptămâni.”
Al 16-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, aprobat luni de miniștrii de externe, include interdicția importului de aluminiu primar, restricții asupra vânzărilor de console de jocuri și sancționarea proprietarilor a 74 de nave din așa-numita „flotă fantomă” folosită pentru a eluda restricțiile occidentale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanţelor a...
Analistul economic Cristian...
Cererea pentru extrem de...
Rheinmetall își transformă...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Cazacii ruşi au un cadou pentru...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...
Fabricanții europeni trimit în...