Turcia caută vinovați pentru deprecierea lirei. Cine sunt suspecții
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
După băncile de stat, ar putea fi ajutate și cele private
După băncile de stat, ar putea fi ajutate și cele private
Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia (BDDK) a informat că a lansat o investigaţie asupra băncii americane de investiţii JP Morgan şi a altor grupuri bancare în urma plângerilor primite după ce vineri lira turcească s-a depreciat cu peste 4% iar principalul indice bursier a scăzut semnificativ.

Sâmbătă, BDDK a anunţat că vor urma "procesele administrative şi judiciare" necesare după ce a primit plângeri că un raport publicat în ajun de JP Morgan a afectat reputaţia băncilor turceşti şi a provocat volatilitate pe pieţele financiare. Același raport, care ”induce în eroare” va fi investigat și de arbitrul pieţei de capital din Turcia (SPK). JP Morgan nu a dorit să comenteze informaţia.

Vineri, lira turcească s-a depreciat cu peste 4% faţă de dolar, cel mai semnificativ declin zilnic de la criza din august, sporind temerile că turcii cumpără mai multă valută în urma deteriorării relaţiilor cu Washingtonul. Investigaţiile autorităţilor de reglementare sunt cele mai recente măsuri oficiale menite să contracareze declinul monedei naţionale.

Recomandări pentru clienți

Conform unei copii a raportului JP Morgan consultată de Reuters, există un risc ridicat ca lira să se deprecieze şi mai mult după alegerile locale din 31 martie, iar banca recomandă clienţilor să achiziţioneze dolari. Astfel de recomandări adresate clienţilor sunt tipice pentru băncile din întreaga lume.

De asemenea, BDDK a anunţat că verifică plângerile potrivit cărora "unele bănci" i-au sfătuit pe clienţi să achiziţioneze valută într-un mod "manipulativ, care induce în eroare". Instituţia nu a precizat care sunt băncile implicate sau dacă ele sunt turceşti sau străine.

Citește și ”Sultanii” Turciei, cu o avere fabuloasă, fac frigidere în România

Anul trecut, lira turcească a pierdut peste 40% din valoare, în principal din cauza temerilor privind influenţa preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, cererilor sale repetate de scădere a ratelor dobânzilor şi a înrăutăţirii legăturilor cu SUA. Analiştii atrag de mai multe luni atenţia asupra riscurilor la adresa economiei turceşti, confruntată cu o inflaţie de două cifre şi un deficit mare de cont curent în pofida unei creşteri economice solide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel