Turcia luptă împotriva recesiunii și majorează salariul minim
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Volatilitate pe piața financiară
Volatilitate pe piața financiară
Turcia va majora salariul minim lunar cu 26% anul viitor, la 2.020 lire turceşti (381 dolari), pentru a compensa deprecierea monedei naţionale din acest an, a anunţat Ministerul Muncii de la Ankara.

De asemenea, oficialii turci s-au angajat să adopte măsuri fiscale şi monetare pentru a stimula economia şi a evita recesiunea prelungită, pe fondul declinului încrederii consumatorilor, a volatilităţii de pe piaţa financiară şi a temerilor legate de exporturi.

Analiştii avertizează că deprecierea lirei şi majorarea costurilor de împrumut ar putea duce la o recesiune structurală în Turcia anul viitor. În prezent, rata inflaţiei în Turcia este la cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, iar costurile ridicate cu împrumuturile afectează perspectivele de investiţii.

Majorare cheltuieli

Guvernul de la Ankara speră că avansul salariului minim va duce la creşterea remuneraţiei în majoritatea sectoarelor economiei, permiţând gospodăriilor să-şi majoreze cheltuielilor, ceea ce va sprijini expansiunea PIB-ului.

Până atunci, economia este oficial în recesiune, în trimestrul trei din 2018 PIB-ul s-a contractat cu 1,1%, faţă de un avans de 0,6% în precedentele trei luni. Estimările preliminare arată că declinul va continua în trimestrul patru din 2018 şi posibil în primele trei luni din 2019.

Cu toate acestea, preşedintele Tayyip Erdogan susţine că autorităţile sunt în grafic pentru a-şi îndeplini ţinta anuală de export, în valoare de 170 de miliarde de dolari, în pofida războiului comercial global. Şi agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a avertizat recent că Turcia va trece printr-o contracţie semnificativă în următoarele trimestre.

Finanțare externă

Pe măsură ce înăsprirea politicii monetare în marile economii şi disputele comerciale globale vor continua să submineze investiţiile la nivel global, Moody's a adoptat o viziune pesimistă cu privire la perspectivele de creştere ale economiilor emergente precum Turcia, care "are o expunere relativ ridicată pe finanţarea externă şi în consecinţă sunt cele mai vulnerabile".

Citește și Luxoasele vile pustii de pe malul Bosforului. Cine le cumpără

Potrivit Moody's, economia Turciei ar urma să se contracte până la mijlocul anului următor pe măsură ce prăbuşirea lirei şi creşterea costurilor de împrumut ar urma să îşi facă simţite efectele asupra economiei. Analiştii de la Moody's susţin că economia Turciei va înregistra un avans de 1,5% în 2018, după care se va contracta cu 2% în 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel