Turcii cumpără tot mai multe proprietăți în străinătate, speriați de piața imobiliară locală

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Târg imobiliar
Târg imobiliar
Turcii se reorientează când vine vorba de investiții imobiliare, în contextul în care economia locală nu dă semne de redresare.

Această predispoziție a investitorilor în imobiliare din Turcia vine ca răspuns la creșterea prețurilor interne, la înrăutățirea randamentului investițiilor și la perspectiva unor schimbări de reglementare, relatează Reuters.

Noua tendință evidențiază îngrijorarea crescândă cu privire la perspectivele pieței imobiliare din Turcia, care resimte impactul unui climat economic schimbat.

În ultimii ani, deprecierea monedei și ratele scăzute promovate de președintele Tayyip Erdogan i-au împins pe turci către tranzacții imobiliare, mașini și valută pentru a-și proteja economiile, în timp ce inflația a crescut la un nivel actual de peste 70%.

Turcii caută acum să achiziționeze proprietăți în locuri precum Muntenegru, Spania, Dubai și Londra, deoarece prețurile ridicate, oferta tot mai redusă și ratele ipotecare ridicate au dus vânzările lunare de locuințe în Turcia la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu.

 

Investițiile în străinătate ale turcilor au crescut de 4 ori

Investițiile imobiliare în străinătate aproape s-au cvadruplat din 2021, ajungând la 2 miliarde de dolari anul trecut, arată datele băncii centrale, iar unii experți din sector spun că tendința s-ar putea accelera la 3-4 miliarde de dolari în acest an din cauza aprecierii recente a lirei pe termen real și a prețurilor interne ridicate.

Turcii au avut parte de ani de inflație ridicată, combinată cu o reprimare drastică a creditării în ultimul an și cu o serie de prăbușiri monetare.

Prețurile proprietăților imobiliare au crescut mult mai mult decât inflația pe parcursul anilor 2022 și 2023, potrivit datelor băncii centrale, deși a existat o încetinire recentă.

Pe măsură ce inflația a crescut până la un vârf de 85 % în 2022, guvernul a impus un plafon de 25% pentru majorarea chiriilor pentru a proteja chiriașii, ceea ce a declanșat o reacție de respingere din partea proprietarilor și mii de litigii. Plafonul a fost ridicat luna aceasta.

În acest context, există un interes crescut din partea turcilor pentru piața imobiliară londoneză, potrivit lui Arzu Uygun, fondator și director general al Unique London, o companie de consultanță imobiliară care își desfășoară activitatea în capitala Marii Britanii.

Ea a declarat că prețurile în creștere ale proprietăților imobiliare din Turcia au deschis ușa pentru investitorii turci de a cumpăra o casă în străinătate, aceștia având ca scop scurtarea randamentului investițiilor și diversificarea riscurilor.

Potrivit reprezentanților sectorului, perioada de recuperare a investiției este de aproximativ 30 de ani în Turcia, mai puțin de 18 ani în Marea Britanie și Spania pentru o reședință echivalentă și mai puțin de 12 ani în Muntenegru.

 

Dezvoltatorii turci aleg aceeași cale

Văzând cererea în creștere din partea turcilor, dezvoltatorii turci caută să își extindă afacerile în străinătate.

„Cred că investițiile imobiliare în Turcia nu vor oferi randamente bune în următorii cinci ani. Nu cred că oamenii vor cumpăra proprietăți pentru investiții pe termen lung”, a declarat Aycan Fenercioglu, președintele companiei de construcții Fenercioglu.

„Am început să facem investiții în străinătate. Am obținut autorizații în Spania și vom începe construcția acolo în toamnă”, a spus Fenercioglu.

Compania are investiții în Alicante și urmează să înceapă construcția în Muntenegru, anul viitor fiind planificate investiții în Dubai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel