Turoperator: România riscă să piardă 1,2 miliarde de lei
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Turismul în România suferă una dintre cele mai grave lovituri
Turismul în România suferă una dintre cele mai grave lovituri
România riscă să piardă peste 230.000 de turişti din Israel şi venituri de peste 1,2 miliarde de lei anual, dacă nu vine rapid cu măsuri pentru a ajuta turismul de incoming, susţin reprezentanţii Meshek Wings, unul dintre cei mai importanţi touroperatori din Israel.

Anul trecut, peste 234.000 de turişti au venit din Israel în România pentru a-şi petrece concediile şi pentru a face cumpărături, se menţionează într-un comunicat al touroperatorului, transmis vineri AGERPRES.

"Un turist israelian cheltuieşte în România, pentru pachetul turistic, în medie, 580 de euro de persoană, plus încă 100 de euro pe zi pentru mâncare, cumpărături etc. Durata medie a unui sejur în România pentru un turist israelian este de 5 nopţi. În concluzie, fiecare israelian cheltuieşte în total aproximativ 1.100 de euro, suma totală fiind de peste 1,2 miliarde de lei anual, turiştii din această ţară fiind pe locul 1 la cheltuieli în România", a declarat Meidan Butnaru, directorul comercial al Meshek Wings.

Potrivit sursei citate, touroperatorul Meshek Wings va anula, cel mai probabil, charterele turistice pentru litoralul românesc, după ce ani de zile a contribuit la creşterea acestei destinaţii.

"Încă nu este cert ce se va întâmpla cu programele de toamnă dedicate României şi tocmai de aceea un astfel de acord turistic este foarte necesar. Doar Meshek Wings urma să mai aducă, în România, 16.000 de turişti israelieni în sezonul rămas, care ar fi asigurat încasări totale de 21 de milioane de euro", spune sursa citată.

În opinia sa, România poate să-şi păstreze imaginea bună, de ţară sigură, aşa cum a avut-o şi până acum, semnând un acord bilateral care presupune crearea unui culoar turistic cu Israelul.

Stare de alertă. Reguli pentru comerț

De altfel, Israel a semnat un astfel de acord cu Grecia, Cipru, Estonia, Polonia, Austria şi cu alte ţări. Toate discuţiile privind crearea de parteneriate şi redeschiderea turismului se referă la un interval cuprins între 1 iunie şi 1 iulie, când situaţia pandemiei s-ar putea redresa. Chiar dacă în acest an ar veni mai puţini turişti din Israel, în urma semnării unui astfel de acord, România va avea o imagine puternică de destinaţie turistică.

"Planurile se fac pentru viitor, dar se publică acum, pentru ca turiştii să recapete încrederea. Tot ce nu facem în acest an ne va afecta în 2021. Conform Comisiei Europene, România a fost declarată zonă verde. Acum este momentul ca România să se afirme pe harta internaţională a turismului. În cazul Israelului, acest acord ar avea beneficii de ambele părţi, atât pentru incoming, cât şi pentru outgoing. Pe de altă parte, anul trecut, Israelul a fost vizitat de peste 120.000 de români, care vor să ajungă la Mormântul Sfânt, precum şi la alte obiective. România se află pe locul 5 în topul ţărilor din Europa care vizitează Israelul", a subliniat Meidan Butnaru.

Miniştrii turismului sau ai economiei din ţări precum Grecia, Cipru şi Polonia au avut intervenţii în presa unor ţări de unde primesc turişti, inclusiv în Israel, subliniind că ţările lor sunt sigure şi aşteaptă turiştii. Aşa ar putea proceda şi în cazul Israelului ministrul român al Economiei, care ar fi, cu siguranţă, primit cu interes şi receptivitate de mass-media israeliană.

"Şi alte ţări se pregătesc să semneze acorduri bilaterale pentru coridoare turistice, precum Ţările Baltice între ele sau Austria, Germania şi Cehia, Croaţia cu Cehia etc. De asemenea, trebuie să mai menţionez că Israelul a tratat eficient situaţia pandemiei de coronavirus şi se numără printre ţările sigure, aşa cum a procedat şi România. Un astfel de acord ar fi o undă verde pentru turism şi va conta pe termen mediu şi lung", a concluzionat directorul comercial al Meshek Wings.

Uniunea Europeană este foarte preocupată de turism la modul general, pentru că această industrie generează direct 10% la PIB-ul comunitar, inclusiv pentru România. Guvernele trebuie să ţină cont că turiştii cheltuiesc mult şi în afara serviciilor de turism, iar industria turistică asigură existenţa multor alte industrii şi servicii, precum transporturile, parcurile de distracţie, magazinele şi mall-urile, taxele locale etc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...


pixel