Twitter se prăbușește. Casa Albă, îngrijorată că Elon Musk poate devenit un risc de securitate națională

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Elon Musk este perceput ca un risc la Casa Albă
Elon Musk este perceput ca un risc la Casa Albă
Elon Musk a stârnit îngrijorare la Casa Albă, îngrijorare care are legătură cu securitatea națiională, după ce miliardarul a achiziționat rețeaua de socializare Twitter.

Oficialii administrației Biden discută dacă SUA ar trebui să supună unele dintre întreprinderile lui Elon Musk unor analize de securitate națională, inclusiv acordul pentru Twitter Inc. și rețeaua de sateliți Starlink a SpaceX, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect.

Acțiunile Twitter au scăzut vineri cu 5,1% la deschiderea pieței din New York. 

Oficialii americani s-au simțit inconfortabil din cauza recentei amenințări a lui Musk de a înceta furnizarea serviciului de internet prin sateliții Starlink către Ucraina - el a spus că l-a costat 80 de milioane de dolari până acum - și a ceea ce ei consideră a fi poziția sa din ce în ce mai prietenoasă cu Rusia, după o serie de tweet-uri care au prezentat propuneri de pace favorabile președintelui Vladimir Putin. De asemenea, ei sunt îngrijorați de planurile sale de a fi cumpărat Twitter împreună cu un grup de investitori străini.

Discuțiile se află încă într-un stadiu incipient, au declarat persoanele familiare sub rezerva anonimatului. Oficialii din guvernul SUA și din comunitatea de informații cântăresc ce instrumente, dacă există, sunt disponibile care ar permite guvernului federal să analizeze deciziile aventuroase și hazardate ale lui Musk. 

Una dintre variante este prin intermediul legii care guvernează Comitetul pentru investiții străine în Statele Unite, pentru a examina afacerile și operațiunile lui Musk în ceea ce privește riscurile de securitate națională, au spus aceștia.

Grupul interinstituțional, cunoscut sub numele de CFIUS și supravegheat de Departamentul Trezoreriei, analizează achizițiile de întreprinderi americane de către cumpărători străini. Nu este clar dacă o revizuire CFIUS - care ar implica evaluări din partea Departamentelor de Stat, de Apărare și de Securitate Internă, printre altele - ar oferi guvernului o modalitate legală de a efectua o revizuire, au spus persoanele respective. 

O altă problemă este măsura concedierilor masive pe care Musk le are în vedere. The Washington Post a relatat că planul lui Musk pentru Twitter presupune reducerea personalului cu 75% în câteva luni în timp ce Bloomberg a confirmat că potențialii investitori au fost informați despre planul de reduceri, împreună cu un efort de a dubla veniturile în trei ani. 

Un element al tranzacției de 44 de miliarde de dolari cu Twitter care ar putea declanșa o analiză CFIUS este prezența unor investitori străini în consorțiul lui Musk. Grupul îi include pe prințul Alwaleed bin Talal din Arabia Saudită, Binance Holdings Ltd. - o bursă de active digitale fondată și condusă de un chinez - și fondul suveran de investiții din Qatar.

Grupul de experți funcționează cu ușile închise și rareori confirmă când efectuează analize. CFIUS are, de asemenea, puterea de a revizui tranzacții care au fost deja încheiate. 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Trezorerie al SUA a declarat că CFIUS nu comentează în mod public tranzacțiile care ar putea sau nu să fie în curs de examinare. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a declarat că nu poate vorbi în numele CFIUS. În ceea ce privește Casa Albă, "nu avem cunoștință de astfel de discuții", a declarat purtătorul de cuvânt Adrienne Watson.

Musk, cea mai bogată persoană din lume, a accesat Twitter în ultimele săptămâni pentru a anunța ”propuneri” pentru a pune capăt războiului din Rusia și a amenințat că va reduce sprijinul financiar pentru internetul Starlink din Ucraina. Tweeturile și comentariile sale publice au frustrat oficialii din SUA și Europa și au atras laude din partea rivalilor Americii.

Ulterior, Musk a revenit asupra amenințării sale de a opri desfășurarea Starlink și a declarat că va continua să suporte costurile serviciului. Starlink a devenit un instrument esențial pentru comunicațiile din Ucraina în timpul invaziei rusești. Musk a furnizat serviciul gratuit, dar a declarat că SpaceX pierde 20 de milioane de dolari pe lună furnizându-l Ucrainei și că nu poate fi responsabil pentru acest cost la nesfârșit.

De asemenea, guvernul SUA ar urma să folosească Starlink în cazul unei întreruperi a telecomunicațiilor, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

Musk nu a răspuns la mai multe solicitări de comentarii trimise prin e-mail.

El a scris pe Twitter ca răspuns la reacția unui coleg cititor la articolul din Bloomberg. 

Cunoscut pe scară largă ca director executiv al producătorului de automobile electrice Tesla Inc, Musk nu este străin de Washington, unde este un jucător important în contractele guvernamentale. 

Musk și-a forțat intrarea în afacerea lansărilor de sateliți militari și de informații, după ce a făcut intens lobby în Congres și a dat în judecată Forțele Aeriene ale SUA pentru a obține dreptul de a concura cu un vechi joint venture al giganților din domeniul apărării Boeing Co. și Lockheed Martin Corp. 

În 2019, Pentagonul a declarat că revizuiește autorizația federală de securitate a lui Musk după ce acesta a fumat marijuana în cadrul unui podcast, deși rezultatele acestei investigații sunt neclare. Un oficial SpaceX de la acea vreme, care a cerut să nu fie identificat, a declarat că revizuirea nu a avut un impact asupra companiei.

SpaceX transportă astronauți către Stația Spațială Internațională în cadrul unui parteneriat pe temren lung cu NASA și lansează sateliți ultrasecreți pentru Pentagon. Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională, sau USAID, a plătit, de asemenea, pentru unii dintre sateliții Starlink ai SpaceX care au ajuns în Ucraina.

Citește și: Concedieri masive și zorite la Twitter. Motivul ascuns pentru care Musk se grăbește foarte tare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel