Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Ucraina a reluat exporturile de energie electrică către Europa, după o pauză de şase luni cauzată de atacurile paralizante cu rachete ruseşti asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a anunţat luni seara ministrul Energiei, German Galuşcenko, informează Reuters.
Atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei au provocat întreruperi în aprovizionarea cu electricitate a persoanelor fizice şi companiilor din Ucraina, obligând muncitorii să lucreze peste program pentru a repara reţeaua electrică.
"Am reluat exporturile", a spus Galuşcenko într-o alocuţiune televizată, adăugând că "Rusia nu a reuşit deloc să ne distrugă sistemul energetic".
Uniunea Europeană este principala piaţă de export de electricitate pentru Ucraina. Galuşcenko a subliniat că furnizarea de electricitate pentru populaţia Ucrainei rămâne principala prioritate, în pofida reluării exporturilor.
"Sperăm că vom putea ajunge la volumele de export de anul trecut. Intenţionăm să purtăm negocieri pentru a le majora, deoarece rezervele pe care le avem astăzi în sistem ne permit să facem acest lucru", a afirmat Galuşcenko.
În luna iunie a anului trecut, Ucraina, ţară care în trecut obişnuia să exporte energie electrică spre Republica Moldova, Ungaria, Slovacia şi Polonia, a anunţat că speră să câştige 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către Europa până la finele anului.
"În prezent, există planuri care vizează creşterea traficului transfrontalier între Ucraina şi Polonia, ceea ce va conduce la majorarea exporturilor", a precizat Galuşcenko.
În luna februarie a acestui an, procurorul şef de la Curtea Penală Internaţională (TPI) a vizitat Ucraina pentru a investiga atacurile aeriene ale Rusiei asupra reţelelor electrice. Autorităţile de la Kiev susţin că aceste atacuri au drept obiectiv intimidarea cetăţenilor obişnuiţi, în timp ce Moscova susţine că atacurile sunt destinate slăbirii capacităţilor militare ale Ucrainei.
În 2022, producţia de energie electrică în Ucraina a scăzut cu peste 27% din cauza războiului. Cea mai mare centrală nucleară din Europa, cea de la Zaporojie, care se afla sub controlul Rusiei din luna martie, a fost închisă în luna septembrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...