"În jurul orei 18.00, forţele armatei ruse au efectuat în două rânduri un atac aerian cu bombe cu fosfor asupra Insulei Şerpilor", a postat pe Telegram şefului statului major ucrainean, Valerii Zalujnii, acuzând Moscovă "că nu îşi respectă propriile declaraţii".
Cu o zi în urmă, armata rusă a anunţat că s-a retras de pe acest teritoriu strategic "în semn de bună voinţă", după ce "şi-a îndeplinit obiectivele fixate".
"Singurul lucru în care duşmanul e coerent este 'precizia' sa constantă de lovire", a mai spus Zalujnii.
El şi-a însoţit mesajul cu o înregistrare video în care se vede un avion zburând deasupra Insulei Şerpilor şi lansând cel puţin două bombe care îşi lovesc ţintele, lăsând în urmă dâre albe pe cer, un semn distinctiv al bombelor cu fosfor.
Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu şi împotriva ţintelor militare, în virtutea unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.
Kievul a acuzat Moscova că le-a utilizat în mai multe rânduri de la sfârşitul lui februarie, inclusiv împotriva populaţiei civile, ceea ce armata rusă a respins categoric.
Joi, armata ucraineană şi-a exprimat satisfacţia pentru că i-a forţat pe ruşi, "incapabili să reziste" tirurilor de artilerie, să abandoneze Insula Şerpilor, aflată în nord-vestul Mării Negre.
Citește și Rusia se pune pe treabă. Uzină militară pusă să lucreze în trei schimburi
Citește și Războiul din Ucraina: Un paradis pentru serviciile secrete militare occidentale
În același timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că tirurile ruseşti cu rachete asupra unei clădiri de locuinţe din regiunea sudică Odesa nu a fost un accident, relatează DPA.
Acesta a fost un tir cu rachetă ţintit al Rusiei, un act de teroare al Rusiei împotriva oraşelor şi satelor ucrainene, împotriva poporului ucrainean, adulţi şi copii, a declarat Zelenski după o întâlnire cu premierul norvegian Jonas Gahr Store, vineri, la Kiev, potrivit agenţiei ucrainene Interfax.
Racheta utilizată a fost de fapt concepută pentru a lovit portavioane sau alte nave de război, a spus el.
În timpul nopţii, trei rachete ruseşti au lovit o clădire de locuinţe şi un sanatoriu aflate la circa 40 km sud-vest de portul Odesa. Potrivit apărării antiaeriene, cel puţin 21 de persoane au fost ucise şi 39 rănite.
Store s-a deplasat în Ucraina direct de la summitul NATO de la Madrid, a relatat agenţia norvegiană de ştiri NTB. Înainte de întâlnirea cu Zelenski, premierul norvegian a vizitat regiunea Cernigov, după care a anunţat un sprijin financiar de un miliard de euro în anii 2022 şi 2023.
Banii vor fi folosiţi pentru ajutor umanitar, reconstrucţie, dar şi pentru armament. Premierul norvegian a spus că este un mod de a sprijini lupta ucrainenilor pentru libertate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.