Ucraina avertizează: Risc de RADIAŢII la Cernobîl, după ce a fost tăiat curentul la centrală

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
 Foto: Wendelin Jacober - Pexels
Foto: Wendelin Jacober - Pexels
Compania nucleară ucraineană Energoatom a lansat o avertizare despre situaţia de la Cernobîl.

Alimentarea electrică a centralei nucleare de la Cernobîl şi a echipamentelor sale de securitate este complet tăiată din cauza acţiunilor militare ruse, a anunţat miercuri operatorul ucrainean Ukrenergo, potrivit AFP.

Centrala de la Cernobîl, aflată în 1986 la originea celei mai grave catastrofe nucleare, "a fost complet deconectată de la reţeaua electrică din cauza acţiunilor militare ale ocupantului rus", a scris Ukrenergo pe pagina sa de Facebook, precizând că nu mai există alimentare electrică. Compania nucleară ucraineană Energoatom a transmis la rândul său miercuri că ar putea fi eliberate substanţe radioactive de la Cernobîl din cauză că nu mai poate răci combustibilul nuclear folosit după ce alimentarea cu electricitate a centralei a fost afectată, potrivit Reuters.

Lucrările pentru repararea conexiunii şi restabilirea alimentării cu electricitate a centralei, care este ocupată de trupe ruse, nu au fost posibile din cauza luptelor în derulare, a precizat Energoatom. Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Haluşcenko, a declarat că autorităţile nu ştiu nivelul radiaţiilor de la Cernobîl, din cauză că nu pot afla ce se întâmplă acolo în contextul în care centrala este sub controlul trupelor ruse.

***

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a vorbit despre retorica privind ameninţările nucleare ale Rusiei în contextul invaziei din Ucraina. 

„Autoritățile române își iau măsurile necesare pentru a fi pregătite să intervină în orice situație. La acest moment noi ne confruntăm doar cu o retorică venită din zona Federației Ruse, care folosește practic acest tip de mesaj într-un context în care, după cum știți, avem o agresiune militară declanșată în Ucraina. și diverse formule de comunicare cu Occidentul.

Faptul că Ministerul Sănătății anunță public că este pregătit să gestioneze această situație confirmă faptul că Guvernul României tratează cu seriozitate sarcinile și responsabilitățile pe care le are de a proteja sănătatea și siguranța populației. Dar repet, suntem într-o situație de retorică în spațiul public practicată de Federația Rusă. Nu vorbim de o situație de risc iminent care să se producă și să genereze astfel de implementări de măsuri în România”, a declarat, vineri, într-o declaraţie de presă, Dan Cărbunaru.

„Ori de câte ori sunt semnalate diverse situații în Ucraina, îi contactează pe experții de acolo sau sunt contactați de ei. În cazul acesta la care ne referim astăzi, toate confirmările arată că nu a existat o situație de risc în perimetrul centralei. Mai mult decât atât, măsurătorile privind nivelul de radiații, potrivit datelor furnizate de CNCAN, astăzi de dimineață nu indică creșteri ale valorilor peste nivelul de normalitate, nici în zona centralei și cu atât mai puțin în România.

De altminteri, experții CNCAN monitorizează permanent aceste valori și comunică în mod constant situația lor și, de asemenea, clarifică orice nelămuriri care pot apărea în spațiul public pe fondul acestor evoluții care pot apărea în Ucraina”,  subliniat Dan Cărbunaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel