Ucraina intră într-o nouă perioadă de incertitudini
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O responsabilitate uriașă apasă pe umerii umoristului
O responsabilitate uriașă apasă pe umerii umoristului
Comediantul Volodimir Zelenski, un novice în politică, a câștigat, duminică, alegerile prezidențiale din Ucraina, cu o majoritatea zdrobitoare în fața contracandidatului său din turul doi de scrutin, Petro Poroșenko. O victorie care, în opinia analiștilor, deschide o nouă pagină de incertitudini pentru această țară măcinată de război și aflată la porțile Uniunii Europene.

Mesajele de felicitare s-au grăbit să pornească din capitalele occidentale, președintele Franței, Emmanual Macron, fiind printre primii care au ridicat receptorul telefonului după publicarea estimărilor, rapid confirmate de rezultatele parțiale.

Actorul și umoristul în vârstă de 41 de ani a întrunit 73,2% din voturi, față de 24,4% pentru adversarul său. La cinci ani de la revoluția pro-occidentală, reprimată în sânge, ucrainenii au decis să deschidă un capitol nou al istoriei lor, dar de această dată prin alegeri derulate în calm și respectând normele democratice. ”Nu vă voi abandona niciodată”, a promis învingătorul de la sediul lui de campanie, adresându-se ”tuturor țărilor din spațiul fost sovietic”. ”Vedeți, totul este posibil”, a adăugat el.

Înscriindu-se în noul val mondial al luptei împotriva vechilor elite, victoria lui Zelenski, care a promis să ”spargă sistemul”, reprezintă un indicator al încrederii ucrainenilor în clasa lor politică, unde Poroșenko face parte dintre veterani. În vârstă de 53 de ani, acesta din urmă a pierdut din cauza scandalurilor de corupție care izbucnesc fără încetare, practic, începând din 1991, a dificultăților economice cu care se confruntă această țară, printre cele mai sărace din Europa, dar și a incapacității sale de a pune capăt conflictului care îndoliază Ucraina.

Promisiunile învingătorului 

La prima sa conferință de presă organizată după prezentarea primelor rezultate parțiale, Volodimir Zelenski a declarat că își dorește să ”relanseze” procesul de la pace de la Minsk (un mecanism internațional care stabilește pașii de urmat pentru normalizarea situației din Ucraina) și să obțină ”la o încetare a focului”, aluzie la acordurile semnate în februarie 2015 în capitala Belarus sub egida Kievului, Moscovei, Parisului și a Berlinului.

Citește și Elevii români din Ucraina, discriminați în raport cu cei maghiari

El a anunțat că prima lui prioritate va fi eliberarea tuturor ”prizonierilor noștri”, inclusiv cei militari. În noiembrie anul trecut, Rusia a capturat, după ce a deschis focul în largurile Peninsulei Crimeea, trei nave de război ucrainene cu 24 de marinari la bord. Recunoscându-și înfrângerea, Poroșenko a promis să-l sprijine pe noul președinte în perioada de tranziție.

În calitate de președinte, Zelenski dispune de prerogative extinse, în special ca șef al armatei. Totuși, libertatea lui de a adopta decizii ar putea fi limitată în absența unei majorități parlamentare. Legislativele sunt prevăzute pentru 27 octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel