Statele participante la acest acord vor putea comanda până la 146 de milioane de doze de vaccinuri ARN mesager pe o perioadă de patru ani, în funcție de necesități, fără obligația unei cantități minime.
Conform Comisiei Europene, acest contract „asigură securitatea aprovizionării și îmbunătățește pregătirea statelor participante în fața unor eventuale crize sanitare, precum cea provocată de pandemia de COVID-19”.
Contractul implică 17 state: 15 membre ale UE (Belgia, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Polonia, Spania, Slovenia și Suedia) și două țări non-membre, Macedonia de Nord și Norvegia.
În contextul pandemiei de COVID-19, Comisia Europeană a realizat achiziții comune masive de vaccinuri în 2020 și 2021. Totuși, aceste proceduri au generat critici pentru lipsa de transparență în atribuirea contractelor.
Pe lângă căile de atac înaintate instanțelor europene, Parchetul European a deschis, în octombrie 2022, o anchetă privind posibile fraude în utilizarea fondurilor UE pentru achizițiile de vaccinuri. Investigațiile sunt în curs de desfășurare.
Un alt scandal a izbucnit în urma dezvăluirilor New York Times despre un schimb de SMS-uri între Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, și Albert Bourla, CEO-ul Pfizer. Refuzul Comisiei de a face publice aceste mesaje a atras critici dure din partea Ombudsmanului UE.
Recent, justiția belgiană a respins plângerile împotriva Ursulei von der Leyen privind schimburile de SMS-uri, argumentând că reclamantul, lobbyistul belgian Frederic Baldan, nu a demonstrat un prejudiciu personal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Creştere a numărului de...
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...