UE. Al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, aprobat după lungi dispute
Autor: Matei Ion | 25 feb 2023, 08:58
Uniunea Europeană a aprobat și al 10-lea pachet de sancțiuni
Uniunea Europeană a aprobat și al 10-lea pachet de sancțiuni
Uniunea Europeană a aprobat, după agitate negocieri de ultim moment, un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, la aniversarea invaziei Moscovei în Ucraina, a anunțat vineri seara târziu președinția suedeză a UE.

"Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice și mai extinse sancțiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul", a anunțat președinția pe Twitter.

"UE rămâne unită cu Ucraina și cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie".

Pachetul include restricții mai stricte la export în ceea ce privește bunurile cu dublă utilizare, precum și măsuri împotriva entităților care sprijină războiul, răspândesc propagandă sau livrează drone folosite de Rusia.

Cu două ore înainte de miezul nopții, statele membre ale UE au reușit să treacă linia de sosire cu puțin timp înainte, după ce, mai devreme, Polonia a aruncat o piedică.

Varșovia a declarat că restricțiile propuse privind importurile de cauciuc rusesc în UE includeau o cotă atât de mare de importuri exceptate și perioade de tranziție atât de lungi încât nu ar avea niciun efect în practică.

Pe de altă parte, tot Varșovia a manifestat unele nemulțumiri legate de un element dintr-un pachet mai larg acest lucru periclitând aprobarea pachetului la un an de la declanșarea războiului.

"Aceasta este o optică foarte proastă. Ceea ce ar fi trebuit să fie esențial aici este un mesaj de solidaritate cu Ucraina în această zi specială", a declarat un diplomat implicat în negocierile confidențiale dintre cele 27 de țări ale UE în centrul blocului, la Bruxelles.

Toate statele membre trebuie să aprobe sancțiunile pentru ca acestea să fie aplicate, ceea ce face ca negocierile dintre cele 27 să fie adesea anevoioase și de durată.

UE a declarat că cea de-a zecea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului a fost concepută pentru a îngreuna finanțarea războiului și pentru a priva Rusia de echipamente tehnice și piese de schimb pentru armele folosite împotriva Ucrainei.

De asemenea, măsurile au fost menite să includă pe lista neagră mai multe persoane, inclusiv ceea ce Occidentul spune că sunt propagandiști ruși, cei pe care Kievul îi consideră responsabili de deportarea copiilor ucraineni în Rusia și cei implicați în producția de drone iraniene desfășurate pe linia frontului.

Pachetul a fost conceput, de asemenea, pentru a tăia mai multe bănci, inclusiv banca privată Alfa-Bank și banca online Tinkoff, de la sistemul global SWIFT și pentru a reduce comerțul dintre UE și Rusia cu peste 10 miliarde de euro, potrivit executivului blocului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Crossuri externe