UE. Al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, aprobat după lungi dispute
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Uniunea Europeană a aprobat și al 10-lea pachet de sancțiuni
Uniunea Europeană a aprobat și al 10-lea pachet de sancțiuni
Uniunea Europeană a aprobat, după agitate negocieri de ultim moment, un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, la aniversarea invaziei Moscovei în Ucraina, a anunțat vineri seara târziu președinția suedeză a UE.

"Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice și mai extinse sancțiuni de până acum pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul", a anunțat președinția pe Twitter.

"UE rămâne unită cu Ucraina și cu poporul ucrainean. Vom continua să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie".

Pachetul include restricții mai stricte la export în ceea ce privește bunurile cu dublă utilizare, precum și măsuri împotriva entităților care sprijină războiul, răspândesc propagandă sau livrează drone folosite de Rusia.

Cu două ore înainte de miezul nopții, statele membre ale UE au reușit să treacă linia de sosire cu puțin timp înainte, după ce, mai devreme, Polonia a aruncat o piedică.

Varșovia a declarat că restricțiile propuse privind importurile de cauciuc rusesc în UE includeau o cotă atât de mare de importuri exceptate și perioade de tranziție atât de lungi încât nu ar avea niciun efect în practică.

Pe de altă parte, tot Varșovia a manifestat unele nemulțumiri legate de un element dintr-un pachet mai larg acest lucru periclitând aprobarea pachetului la un an de la declanșarea războiului.

"Aceasta este o optică foarte proastă. Ceea ce ar fi trebuit să fie esențial aici este un mesaj de solidaritate cu Ucraina în această zi specială", a declarat un diplomat implicat în negocierile confidențiale dintre cele 27 de țări ale UE în centrul blocului, la Bruxelles.

Toate statele membre trebuie să aprobe sancțiunile pentru ca acestea să fie aplicate, ceea ce face ca negocierile dintre cele 27 să fie adesea anevoioase și de durată.

UE a declarat că cea de-a zecea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului a fost concepută pentru a îngreuna finanțarea războiului și pentru a priva Rusia de echipamente tehnice și piese de schimb pentru armele folosite împotriva Ucrainei.

De asemenea, măsurile au fost menite să includă pe lista neagră mai multe persoane, inclusiv ceea ce Occidentul spune că sunt propagandiști ruși, cei pe care Kievul îi consideră responsabili de deportarea copiilor ucraineni în Rusia și cei implicați în producția de drone iraniene desfășurate pe linia frontului.

Pachetul a fost conceput, de asemenea, pentru a tăia mai multe bănci, inclusiv banca privată Alfa-Bank și banca online Tinkoff, de la sistemul global SWIFT și pentru a reduce comerțul dintre UE și Rusia cu peste 10 miliarde de euro, potrivit executivului blocului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel