UE cercetează China pentru favorizarea unor companii locale în cadrul unor licitații publice
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
China Europa / sursa: Freepik.com
China Europa / sursa: Freepik.com
Favorizarea de către statul chinez a unor companii locale de aparaturi medicale în cadrul unor licitații internaționale face obiectul unei noi investigații a executivului european. 

Comisia Europeană a lansat miercuri o investigație privind achizițiile publice chineze de dispozitive medicale pentru a stabili dacă furnizorilor europeni li s-a acordat un acces echitabil, se arată în jurnalul oficial al UE.

Investigația este prima în cadrul Instrumentului UE pentru achiziții publice internaționale (IPI), care vizează promovarea reciprocității în ceea ce privește accesul la piețele internaționale de achiziții publice, relatează Reuters.

Ea ar putea duce la impunerea de restricții asupra companiilor chineze de dispozitive medicale care participă la licitațiile publice din UE.

Jurnalul Oficial al UE a enumerat o serie de modalități prin care Comisia suspectează China de favorizarea incorectă a ofertanților chinezi, inclusiv o politică de "Cumpărare de produse chinezești", restricții asupra importurilor și condiții care conduc la oferte anormal de scăzute pe care companiile orientate spre profit nu le pot oferi.

"Evaluarea preliminară a Comisiei este că măsurile și practicile de mai sus au ca rezultat o afectare de jure și de facto gravă și recurentă a accesului operatorilor economici din Uniunea Europeană", se arată în jurnalul UE.

Comisia a invitat China să își prezinte punctul de vedere și, de asemenea, să inițieze consultări cu Comisia pentru a elimina sau a remedia presupusele măsuri și practici, se arată în jurnal.

Ancheta trebuie să se încheie în termen de nouă luni, deși Comisia poate prelungi această perioadă cu încă cinci luni.

Recent, Jens Eskelund, președintele Camerei Europene în China, a declarat că, deși unele îngrijorări legate de comerțul din ambele țări sunt legitime, există riscul unei decuplări comerciale dacă liderii europeni și chinezi nu intensifică dialogul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creşterea economică a SUA, sub estimări

 Creşterea economiei Statelor Unite, mai lentă decât...

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Cine sunt marii actori ai industriei americane a apărării

Companiile de apărare au nevoie de trei lucruri pentru a...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...


pixel