Comisia Europeană nu intenționează să modifice politicile referitoare la reducerea emisiilor de CO2 ale autoturismelor, în ciuda apelurilor venite din partea Partidului Popular European (PPE), a declarat joi comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra, pentru Reuters.
PPE, cea mai mare formațiune din Parlamentul European, a lansat recent o campanie pentru relaxarea normelor privind emisiile de CO2 în sectorul auto, sporind presiunile asupra Bruxelles-ului din partea constructorilor auto și a guvernelor naționale care cer măsuri de sprijin pentru industria auto europeană.
Întrebat dacă Comisia ar putea lua în considerare modificarea normelor, Hoekstra a răspuns categoric: „Nu. Răspunsul este nu.” Declarația sa a fost făcută în cadrul unei conferințe organizate la Bruxelles.
La fel ca Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Hoekstra este membru al PPE, ceea ce subliniază divergențele din interiorul formațiunii.
Industria auto europeană se confruntă cu dificultăți majore, inclusiv pierderea locurilor de muncă din cauza cererii slabe, concurenței din partea producătorilor chinezi și vânzărilor sub așteptări de automobile electrice.
Bruxelles-ul susține că reglementările climatice sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor și că oferă un cadru predictibil pentru investiții.
Principala cerință a PPE este ca producătorii auto să fie exceptați de la respectarea limitelor de emisii de CO2 în anul 2025, obiectiv pe care mulți dintre aceștia riscă să nu îl atingă.
Potrivit Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), industria auto ar putea suporta amenzi de până la 15 miliarde de euro pentru nerespectarea țintelor din 2025, ceea ce ar putea redirecționa fonduri de la investițiile planificate.
Cu toate acestea, Hoekstra a relativizat aceste temeri, reamintind că amenzile aplicate pentru ratarea obiectivelor din 2020 au fost semnificativ mai mici decât estimările inițiale.
PPE propune o soluție care să permită producătorilor să utilizeze o medie pe trei ani (2025-2027) pentru calcularea emisiilor, evitând astfel penalitățile dacă țintele din 2025 sunt ratate, cu condiția să recupereze în următorii doi ani.
Comisia rămâne însă fermă în angajamentul său față de respectarea obiectivelor climatice, considerând că relaxarea normelor ar submina progresul în combaterea schimbărilor climatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cursul valutar al zilei, comunicat de Banca Naţională.
Marcel Ciolacu a făcut declaraţii, la începutul şedinţei...
Astăzi a fost programată o...
Ministerul Finanţelor anunţă...
În perioada 13 decembrie 2024,...
Guvernul României a emis o...
Autoritatea Națională pentru...
Grupul energetic austriac OMV a...
Ministrul Economiei a transmis...
Banca Naţională Elveţiei (SNB) a decis cea mai mare...
Ministrul Finanțelor, Marcel...
Evoluţii financiare, 12...
Blocul National Sindical a...
Decizia va fi comunicată joi...
Astăzi, newsletter-ul nostru aduce în prim-plan cele mai...
Lista instalatorilor validați...
Aplicațiile Meta, inclusiv...
Administrația Națională „Apele...
Regimul președintelui Bashar...