UE nu poate implementa o lege care vizează importurile de bunuri nesustenabile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Uniunea Europeană nu este pregătită să pună în aplicare noua lege a blocului comunitar care vizează interzicerea importului de mărfuri și bunuri provenite de pe urma despăduririlor, a declarat marți o asociație comercială a UE.

Legea, care va intra în vigoare la sfârșitul lunii decembrie, prevede ca importatorii de cafea, cacao, carne de vită, soia, cauciuc, lemn și ulei de palmier să demonstreze că lanțurile lor de aprovizionare nu contribuie la defrișări în nicio parte a lumii, în caz contrar urmând să fie sancționați cu o amendă de până la 4% din cifra de afaceri realizată în UE.

Normele se aplică în egală măsură agricultorilor europeni, cărora li se va interzice să exporte produse cultivate pe terenuri defrișate.

Președintele asociației de comerț cu cereale a UE (Coceral), Iliana Axiotiades, a declarat că atât Comisia Europeană, cât și autoritățile statelor membre europene responsabile de punerea în aplicare a Regulamentului Uniunii Europene privind despădurirea (EUDR) nu sunt pregătite.

„Chiar și sistemul informatic, tehnologia informatică de care industria va avea nevoie pentru a introduce informațiile nu este pregătită”, a declarat Axiotiades în fața delegaților la o conferință a Consiliului Internațional al Cerealelor (IGC) de la Londra.

În martie, aproximativ 20 de membri ai UE au cerut Bruxelles-ului să reducă și, eventual, să suspende EUDR, afirmând că această politică ar dăuna agricultorilor.

Liderii UE au diluat numeroase măsuri de mediu în încercarea de a înăbuși protestele de luni de zile ale fermierilor furioși pe teme precum politicile ecologice ale UE și importurile ieftine.

Țările producătoare, din Indonezia până în Brazilia, au criticat, de asemenea, legea, afirmând că este discriminatorie și că noile norme ar putea ajunge să excludă accesul micilor fermieri vulnerabili de pe piața profitabilă a UE.

Teama lor este că fermierii din regiunile rurale îndepărtate ar putea, de exemplu, să nu fie în măsură să furnizeze cumpărătorilor produselor lor coordonatele de geolocalizare pentru a dovedi că fermele lor nu se află pe terenuri despădurite după 2020 - una dintre cerințele esențiale ale legii.

Comercianții de mărfuri și companiile de bunuri de consum, cum ar fi JDE Peet's, una dintre cele mai mari companii de cafea din lume, și-au exprimat între timp îngrijorarea că industria lor nu va fi capabilă să îndeplinească la timp cerințele legii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel