UE prezintă planuri privind trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
UE prezintă planuri privind trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
UE prezintă planuri privind trecerea operaţiunilor de clearing din Londra la Frankfurt
Băncile şi ceilalţi operatori prezenţi pe piaţă, din Uniunea Europeană, vor trebui să demonstreze autorităţilor de reglementare că nu sunt excesiv de dependente de casele de clearing din Londra pentru procesarea tranzacţiilor cu instrumente financiare derivate, conform unui proiect de document al UE consultat de Reuters.

În Regatul Unit îşi are sediul LCH, una dintre cele mai mari companii de clearing din lume, divizie a LSEG. Aici se desfăşoară aproximativ 90% din tranzacţiile extracomunitare în moneda euro, dar numai un sfert sunt deţinute de contrapărţi UE.

De mult timp Executivul comunitar a încercat să-şi reducă dependenţa de casele de clearing din Londra, mai ales acum, când Marea Britanie nu mai este membră a blocului comunitar. UE a acordat "o echivalenţă" temporară sau acces pe piaţă care permite companiilor de clearing din City of London să-şi servească în continuare clienţii din blocul comunitar până în iunie 2025.

Pierderea operaţiunilor de clearing în contracte care valorează mii de miliarde de euro ar fi o lovitură pentru City of London, care se confruntă cu concurenţa centrelor financiare din UE, cum ar fi Paris şi Frankfurt, şi al rivalelor mai îndepărtate precum New York şi Singapore.

Băncile globale au avertizat Bruxellesul că ar putea muta în SUA operaţiunile de clearing dacă UE impune reglementări exagerate.

Comisia Europeană a prezentat un proiect de lege prin care cere operatorilor prezenţi pe piaţă să aibă "un cont activ" cu un nivel minim de activitate care urmează să fie determinat, la o casă de clearing din UE.

"Este adecvat să solicităm contrapărţilor financiare şi non-financiare să deţină, direct sau indirect, conturi cu un nivel minim de activitate la casele de clearing din UE", se arată în proiect.

Casele de clearing sunt susţinute de un fond de garantare pentru a asigura finalizarea tranzacţiilor chiar dacă una dintre părţi dă faliment.

UE vrea să crească "autonomia strategică" a pieţei sale de capital, pentru a încuraja companiile să obţină fonduri prin emiterea de obligaţiuni, devenind astfel mai puţin dependente de împrumuturile bancare. 

Istoria a două piețe bursiere: Bătălia dintre Londra și Paris pentru investitori

Piața bursieră din Paris, dominată de acțiunile companiilor de pe segmentul produselor de lux, valorează acum mai mult decât Londra.

Pentru investitori însă, nu mărimea contează, alții sunt indicatorii care sporesc popularitatea capitalei britanice. Deși Marea Britanie a înregistrat un exod mai mare de fonduri de capitaluri proprii din 2020 decât Parisul, companiile au strâns mai mulți bani în cadrul Ofertelor Publice Inițiale (IPO) lansate pe platforma bursieră din Londra. Și tot la Londra se efectuează mai multe schimburi de acțiuni în fiecare zi. 

Indicele CAC All Shares din Franța valorează în prezent aproape 3 trilioane de dolari, ceea ce o face cea mai mare piață bursieră din Europa după valoare, datorită cererii pentru acțiunile sale de lux și de retail. Între timp, indicele FTSE All-Share din Londra valorează 2.800 de miliarde de dolari, potrivit datelor Refinitiv.

Flux de fonduri

Până în prezent, fondurile care investesc în acțiuni britanice au înregistrat ieșiri record de 23 de miliarde de euro, potrivit Refinitiv Lipper, comparativ cu aproape 18 miliarde de euro anul trecut și cu cele 14,6 miliarde de euro retrase în 2016, când Marea Britanie a votat pentru Brexit. 

Ieșirile anuale din fondurile de acțiuni franceze sunt mult mai mici - 2 miliarde de euro în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel