În urmă cu peste o lună, la 21 februarie, liderii celor 27 de ţări ale UE au eşuat să ajungă la o înţelegere asupra bugetului Uniunii în următorii şapte ani (între 2021 şi 2027), atât în ce priveşte valoarea lui totală, cât şi repartiţia cheltuielilor (de la agricultură la domeniul digital, de la apărare la migraţie).
Discuţiile urmau să continue, dar între timp pandemia de coronavirus s-a răspândit în Europa, care totalizează în prezent două treimi din decesele la nivel mondial - 21.334 de morţi pentru 351.877 cazuri -, bulversând priorităţile liderilor Uniunii.
"Pentru asigurarea relansării economice, Comisia va propune schimbări în proiectul de buget multianual pentru a face faţă consecinţelor crizei coronavirusului", a afirmat Ursula von der Leyen într-un comunicat. "Acesta va include un plan de relansare care va garanta menţinerea coeziunii în cadrul Uniunii prin solidaritate şi responsabilitate", a adăugat ea.
Citește și Covid-19. Pandemia a luat UE prin surprindere
"În situaţia actuală, preşedinta nu exclude nicio opţiune în limitele tratatului", potrivit comunicatului Comisiei.
Joi, în cursul unui summit prin videoconferinţă, cei 27 de lideri al ţărilor din UE nu au reuşit să se înţeleagă asupra unei riposte economice comune puternice în faţa crizei sanitare fără precedent care foarte probabil va arunca Europa şi lumea întreagă în recesiune în acest an.
După summit, cei 27 de şefi de stat sau de guvern au dat un termen de două săptămâni miniştrilor de finanţe din zona euro pentru a face propuneri şi a găsi o soluţie adecvată la urgenţa gravă în care se află toate ţările. "Comisia va participa la aceste discuţii şi este pregătită să îşi ofere ajutorul, dacă este sprijinită de zona euro", a explicat Ursula von der Leyen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Plenul Consiliului Superior al...
Bursa de Valori București...
Președintele interimar Ilie...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Având în vedere încălzirea...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.
Discuții mai clare datorită...
Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...
Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...
Această instituție a devenit...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Un miliardar turc vrea să aloce...
Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...
Doar 31 de angajați din 250 au...
Un fenomen atent monitorizat de analiștii financiari.
Grupul industrial elvețian ABB a anunțat joi că...