Liderii Uniunii Europene şi SUA intenţionează să anunţe un acord provizoriu pe tema comerţului cu oţel şi aluminiu la un summit care va fi organizat în data de 20 octombrie, acord care va evita reintroducerea tarifelor suplimentare din perioada Trump pentru schimburi comerciale transatlantice în valoare de miliarde de dolari, informează Bloomberg.
Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, oficiali de la Casa Albă şi Comisia Europeană negociază un acord politic provizoriu care ar acoperi principalele două puncte ale aşa-numitului "Global Steel and Aluminum Arrangement" pe care UE şi SUA îl negociază din 2021, respectiv capacităţile în exces şi emisiile de carbon.
Acest acord provizoriu este destinat soluţionării unei dispute care a început atunci când fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a impus tarife vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu din Europa. În lipsa unui acord până la data de 31 octombrie, tarife vamale suplimentare la exporturi în valoare de 10 miliarde de dolari între UE şi SUA ar reintra în vigoare începând de la 1 ianuarie 2024.
UE şi SUA vor să ajungă la un acord politic provizoriu pentru că nu cred că au suficient timp la dispoziţie pentru a ajunge la un acord definitiv până la termenul limită şi au în continuare opinii diferite cu privire la unele aspecte importante ale dosarului. Sursele citate de Bloomberg adaugă faptul că, în cadrul posibilului acord, UE şi SUA intenţionează să se coordoneze cu privire la modul în care măsoară şi răspund la capacităţile în exces. Acordul va permite impunerea unor noi tarife la oţel pentru practicile anticoncurenţiale ale unor ţări precum China.
Acordul preliminar cu privire la comerţul cu aluminiu şi oţel va fi unul dintre principalele rezultate ale primului summit transatlantic din ultimii doi ani între preşedinţii Joe Biden şi Ursula von der Leyen. De asemenea, UE şi SUA sunt pe punctul de a finaliza un acord cu privire la materiile brute critice, care ar urma să fie anunţat la acelaşi summit, şi care va permite companiilor cu sediul în UE să beneficieze de o parte din subvenţiile oferite de SUA pentru producţia de baterii destinate vehiculelor electrice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...