"Acordul de la Istanbul este un pas în direcţia cea bună. Facem apel la implentarea sa rapidă", a postat şeful diplomaţiei UE Josep Borrell pe contul său de Twitter.
"Este vorba despre o etapă crucială în eforturile vizând depăşirea insecurităţii alimentare mondiale provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Succesul său va depinde de implementarea rapidă şi cu bună credinţă a acordului" semnat vineri, a precizat el. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat şi el vineri acordul care va permite exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, relatează DPA.
"De acest acord pot beneficia milioane de oameni din întreaga lume", a scris el pe Twitter.
"Implementarea strictă a acordului este acum extrem de importantă pentru ca acest lucru să funcţioneze", a adăugat el.
Atât Michel, cât şi Borrell au mulţumit ONU şi Turciei pentru implicarea în medierea acordului. Ucraina şi Rusia au semnat vineri cu Turcia şi NATO un acord privind exportul de cereale ucrainene, care prevede "coridoare securizate" care vor permite circulaţia navelor de mărfuri în Marea Neagră.
Ucraina a sugerat că exporturile sale vor începe în trei porturi - Odesa, Pivdeni şi Ciornomorsk - şi că speră să le crească numărul pe viitor. Acordul va fi valabil timp de "120 de zile", respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.
"UE rămâne hotărâtă să ajute Ucraina să transporte cât mai rapid posibil cea mai mare parte a cerealelor sale spre pieţele mondiale", a subliniat Josep Borrell. Şeful diplomaţiei UE a acuzat Rusia că distruge deliberat infrastructuri şi echipamente agricole şi de transport ale Ucrainei, că provoacă penurii de carburant şi că creează probleme în lanţul de aprovizionare alimentar în lumea întreagă blocând porturile ucrainene şi furând cerealele ucrainene.
"Rusia a pus în fapt în pericol securitatea alimentară a milioane de persoane în lume. Acordul actual oferă o oportunitate de a începe inversarea acestui curs negativ", a declarat el.
Acordul referitor la coridorul cerealelor, care va fi semnat la Istanbul, va permite transportul a nu mai puţin de 25 de milioane de tone de cereale pe pieţele mondiale, a comunicat astăzi corespondentul TASS, citând o sursă de la Istanbul. "În prima etapă, datorită acordului care va fi semnat astăzi la Istanbul, vor fi deblocate cele aproximativ de 80 de vase care sunt blocate în porturile ucrainene.
Acest lucru va permite în săptămânile care urmează după lansarea acestui mecanism ca pe pieţele mondiale să fie transportate în jur de 25 de milioane de tone de cereale", a afirmat sursa. Potrivit sursei citate, una dintre cele mai importante componente ale acordului privind coridorul cerealelor le-au constituit garanţiile de securitate pentru mărfuri, pentru ca acestea să părăsească nestingherite porturile ucrainene. La rândul său, postul de televiziune Habertürk a comunicat că acordul privind cerealele va fi semnat de şefii departamentelor militare ale Turciei şi Ucrainei.
Acordul privind exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră nu presupune escortarea militară a navelor de mărfuri, însă părţile se obligă să nu le atace, a comunicat o sursă Tass.
Acordul privind exportul de cereale din Ucraina presupune crearea unor coridoare de securitate din Odesa, precum şi din porturile Cernomorsk şi Iujnîi, a mai comunicat sursa, informează Rador.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Trump și criptomonedele: Un...
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...