Ue vrea să ajungă la un acord inovator pentru reglementarea activelor crypto

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Cristian Vasile(Criptomonede): Este foarte important să vă alegeți un partener care să meargă cu voi de mână până la capăt / Foto: Pexels.com
Cristian Vasile(Criptomonede): Este foarte important să vă alegeți un partener care să meargă cu voi de mână până la capăt / Foto: Pexels.com
Statele membre ale Uniunii Europene vor încerca joi să ajungă la un acord inovator pentru reglementarea activelor crypto, într-un moment în care prăbuşirea cotaţiei bitcoin pune presiune asupra autorităţilor să reglementeze acest sector, transmite Reuters.

La nivel global, activele crypto sunt în mare parte nereglementate, iar operatorii naţionali din UE sunt obligaţi să respecte doar regulile privind combaterea spălării banilor.

Un eventual acord la nivelul UE ar pune blocul comunitar pe primul loc la nivel mondial în materie de reglementare şi ar da emitenţilor de active crypto şi furnizorilor de servicii aferente un "paşaport" pentru a deservi clienţii din UE de la o singură bază de lucru, cu condiţia să îndeplinească noile reguli privind capitalul şi protecţia consumatorilor.

Oficialii din industria crypto spun că claritatea cu privire la reguli şi la "paşaport" ar putea permite UE să atragă firme de criptomonede din Londra. SUA şi Marea Britanie, două mari centre de active crypto, nu au aprobat încă reglementări similare.

Reprezentanţii Parlamentului European şi statelor UE se întâlnesc joi pentru a ajunge la un acord cu privire la legea pieţelor în active crypto (MiCA), care ar putea intra în vigoare la finele lui 2023.

O sursă din apropierea discuţiilor spune că au mai rămas de rezolvat trei puncte de dispută: NFT (non-fungible token - un activ cripto care reprezintă un fişier digital precum imagini, video sau articole într-un joc online), supervizarea şi consumul de energie.

Activele crypto au început să fie supuse la presiuni după colapsul de luna trecută a tokenurilor TerraUSD şi luna, în timp ce compania americană de împrumuturi în cryptomonede Celsius Network a îngheţat luna aceasta retragerile şi transferurile. Tot luna aceasta cotaţia bitcoin a coborât până la 17.600 dolari, cu mult sub nivelul de 48.200 de dolari atins la finele lunii martie, provocând pierderi investitorilor. 

Furt de criptomonede de 100 mil. dolari. Hackerii nord-coreeni ar putea fi în spatele operațiunii

Hackerii nord-coreeni se află cel mai probabil în spatele unui atac de săptămâna trecută soldat cu furtul a 100 de milioane de dolari în criptomonede de la o companie americană, au concluzionat trei firme de investigații digitale, conform Reuters.

Criptomonedele au fost furate pe 23 iunie de la Horizon Bridge, un serviciu operat de Harmony blockchain care permite transferul activelor către alte blockchains.

De atunci, activitatea hackerilor sugerează că aceștia ar putea avea legătură cu Coreea de Nord, despre care experții spun că se numără printre cei mai prolifici atacatori cibernetici. Specialiștii ONU spun că Pyongyang folosește fondurile furate pentru a-și susține programele nucleare și de rachete.

Stilul de atac și viteza mare a plăților sunt similare atacurilor anterioare care au fost atribuite unor actori legați de Coreea de Nord, a declarat marți pe Twitter Chainalysis, o firmă blockchain care lucrează cu Harmony pentru a investiga atacul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel