Această ambiție este realizabilă doar dacă blocul comunitar va merge mai departe cu obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 90% până la acea dată, se arată într-un document publicat marți, conform Reuters.
Uniunea Europeană elaborează un nou obiectiv privind climă pentru anul 2040, reducând inițial emisiile nete cu 55% în 2030 și ulterior, la final, ajungând la emisii zero până în 2050.
Comisia Europeană va prezenta luna viitoare prima sa recomandare pentru obiectivul 2040 - și urmează să aprobe o reducere a emisiilor cu 90% până în 2040, față de nivelurile din 1990, a relatat anterior Reuters.
O recomandare a Comisiei arată că obiectivul ar reduce factura netă a Europei pentru importurile de combustibili fosili cu un total de 2.800 de miliarde de euro în perioada 2031-2050, comparativ cu media anuală din perioada 2011-2020.
De asemenea, a precizat că sectorul energiei electrice ar trebui să fie aproape fără CO2 până în jurul anului 2040, prin creșterea surselor de energie regenerabilă și a energiei nucleare pentru a produce împreună peste 90% din energia electrică din UE.
O reducere de 90% a emisiilor până în 2040 ar necesita eliminarea treptată a cărbunelui din sectorul energetic, în timp ce majoritatea - 60% - din combustibilii fosili care mai sunt folosiți în Europa pentru energie ar fi petrolul utilizat în vehiculele rutiere, în transportul maritim și în aviație, se arată în raport.
Gazul ar fi utilizat în continuare în industrie, în clădiri și în sectorul energetic, se arată în proiect, fără a se preciza volumele.
Atingerea obiectivelor europene în materie de climă va necesita investiții masive - cele mai multe, din surse din sectorul privat - în surse de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon, rețele electrice, tehnologii de producție ecologice și practici agricole mai durabile.
În acest deceniu sunt necesare investiții de 1.200 de miliarde de euro pe an pentru a decarboniza sectoarele energiei și transporturilor suficient de rapid pentru a atinge obiectivele climatice, a declarat marți, în cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles, comisarul european pentru energie, Kadri Simson.
Potrivit proiectului, ar fi necesare reduceri mai rapide ale emisiilor de CO2 și în sectoare precum agricultura, unde emisiile altele decât cele de CO2 ar trebui reduse cu 30% până în 2040 față de nivelurile din 2015.
De asemenea, proiectul a prezentat costul eșecului în combaterea schimbărilor climatice, sub forma unor fenomene meteorologice extreme distructive, care, potrivit acestuia, ar putea genera costuri suplimentare de 2.400 de miliarde de euro până în 2050, dacă încălzirea globală nu este limitată la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...