Ultimele informații de la MIPE privind facturile la utilități
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
La ce se referă anunțul
La ce se referă anunțul
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat care este situația momentului.

În perioada 20 februarie - 27 martie 2023 au fost efectuate un milion de plăţi prin cardurile de energie, în valoare totală de peste 250 milioane de lei, iar 138.882 de plăţi au fost operate online, prin platforma pusă la dispoziţie de Poşta Română, a anunţat, luni, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

"Deşi prima tranşă se poate utiliza până la sfârşitul lunii iunie, în prima lună un milion de familii şi-au plătit deja facturile cu cardul de energie. După cum ştiţi, ele au ajuns în 2,1 milioane de gospodării din România... Datorită modului accesibil în care am gândit sistemul de plată cu cardul de energie şi mobilizării exemplare a tuturor celor implicaţi în acest proiect, vedem cum în 10 zile s-au făcut 500.000 de noi plăţi", a declarat ministrul Marcel Boloş.

Conform datelor MIPE, cele mai multe plăţi cu cardurile de energie au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Suceava şi Bacău. În capitală au fost făcute deja 120.000 de plăţi cu cardurile de energie, pe locurile următoare fiind judeţele Suceava (41.000 de plăţi) şi Bacău (35.500 de plăţi).

Până în prezent, 2.110.134 de carduri de energie au ajuns la românii vulnerabili. Urmează ca numărul lor să mai crească pe măsură ce se soluţionează anchetele sociale, până în prezent fiind solicitate 6.089.

De asemenea, în luna martie au fost preluate alte 51.924 declaraţii pe propria răspundere, iar dacă se descoperă noi beneficiari eligibili li se vor emite şi distribui cardurile. În luna februarie, alte 458.323 declaraţii au fost colectate care au generat 358.054 carduri noi.

În total, beneficiază de această măsură aproximativ 4 milioane de persoane, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Ajutorul se acordă în două tranşe, a câte 700 lei fiecare şi poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. 

Citește și Premieră în domeniul fondurilor europene. Marcel Boloș: Va reducere birocrația și va sprijini beneficiarii

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care reglementează participarea instituțiilor financiar-bancare din România și a Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică ICI București ca parteneri, alături de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în derularea proiectelor cu beneficiari IMM-uri, derulate prin Programul Operațional Competitivitate și prin PNRR.

Scopul implicării instituțiilor financiar-bancare în procesul de implementare a operațiunilor finanțate din fonduri europene îl constituie creșterea eficienței și rapidității absorbției fondurilor europene prin utilizarea unor resurse specializate în domeniul financiar, cu expertiză pentru categoriile de beneficiari avuți în vedere, care să completeze resursele tehnice și de personal ale structurilor de specialitate implicate din cadrul MIPE....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel