Un apropiat al lui Jack Ma, investigat pentru luare de mită. Riscă pedeapsa capitală
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Jack Ma
Jack Ma
O investigație a Partidului Comunist din China aduce în centrul atenției orașul unde se află deciul central al companiei miliardarului Jack Ma, Ant Group Co și Alibaba Group Holding Ltd.

Secretarul Comitetului Municipal al Partidului din Hangzhou, Zhou Jiangyong, în vârstă de 53 de ani, a fost pus sub investigație pentru încălcări grave ale disciplinei de partid și ale legislației statului, a declarat sâmbătă Comisia Centrală pentru Inspecția Disciplinelor. Agenția nu a detaliat presupusele infracțiuni ale lui Zhou însă un astfel de limbaj este utilizat atunci când sunt investigate fapte de corupție.

Pe rețelele sociale au apărut informații conform cărora familia Zhou ar fi cumpărat acțiuni la o companie fintech înainte de oferta publică inițială din noiembrie, înainte ca planurile de listare să fie anulate notează Bloomberg care citează presa chineză. Postările, care nu au denumit compania, au fost șterse încă de atunci, conform articolului.

Ant Group a negat duminică că anumite persoane au achiziționat acțiuni ale companiei înainte de IPO-ul planificat anul trecut, așa cum sugeraseră „zvonurile recente din online”. Autoritățile de reglementare au solicitat oprirea bruscă a înregistrării IPO a 35 de miliarde de dolari cu doar cteva zile înainte de debutul său pe bursă anul trecut, după ce fondatorul său a criticat public autoritățile de reglementare financiare.

Acțiunile Alibaba au scăzut cu 3,7% luni în Hong Kong, chiar dacă alte acțiuni de tehnologie au crescut. Indicele tehnic Hang Seng a crescut cu 2,1%, revenind de la scăderea de 11% de săptămâna trecută.

Hangzhou a devenit unul dintre cele mai bogate orașe din China, datorită în mare parte Alibaba și grupului său de companii afiliate. Operatorul de comerț electronic de top din țară contribuie cu miliarde de impozite locale și este unul dintre cei mai buni angajatori din orașul care este situat în estul provinciei Zhejiang. De asemenea, a atras sute și mii de vânzători și comercianți în oraș, toți căutând să facă afaceri cu imperiul dezvoltat de Jack Ma.

Jack Ma, prins sub presiunea cenzurii. Măsurile vizate de Beijing

Această influență excesivă în Hangzhou a favorizat o relație puternică cu guvernul local. În 2019, Ma a primit un premiu de „Cetățean Merituos al Hangzhou” de nimeni altul decât Zhou, șeful local al partidului Comunist, care l-a lăudat pe magnatul miliardar pentru contribuțiile sale la dezvoltarea economică și socială a orașului, conform declarațiilor guvernului de la acea vreme. Mass-media locală a publicat, de asemenea, fotografii cu Zhou care a participat la festivalul anual de cumpărături de la Alibaba în 2019.

China, sub Xi Jinping, a intensificat o campanie de ani de zile împotriva mitei - considerată o forță majoră de destabilizare a partidului - care a inclus mai mulți oficiali de rang înalt de pe tot teritoriul Chinei. Și directorii de companii au fost subiectul acestei campanii. Anul trecut, Hu Xiaogang, un director al companiei China Great Wall Asset Management Co. a fost plasat sub investigație iar fostul președinte al Huarong Asset Management Co., Lai Xiaomin, a fost executat în ianuarie pentru mai multe infracțiuni, inclusiv luare de mită.

Ancheta asupra Zhou vine după ce Zhejiang a fost numit recent de guvern ca zonă pilot pentru eforturile de redistribuire a averii un program promovat de Xi Jinping. Provincia, în mod tradițional un creuzet pentru întreprinderile private cu creștere rapidă, a anunțat planuri de creștere a venitului disponibil pe cap de locuitor la 75.000 de yuani (11.555 dolari) până în 2025, o creștere de 45% în termen de cinci ani. De asemenea, dorește ca salariile să reprezinte mai mult de jumătate din produsul intern brut. Xi a insistat în ultimele luni pe retorica despre „prosperitatea comună”, în timp ce încearcă să reducă sărăcia, lucru pe care l-a pus în vedere celor mai bogați cetățeni ai națiunii.

Speculațiile despre implicarea companiei Ant în ancheta Zhou se adaugă unui an deja tulbure pentru Jack Ma. După ce IPO a fost anulată în noiembrie, grupului i s-a ordonat să se restructureze într-un holding financiar care ar presupune o supraveghere guvernamentală mai mare. Alibaba a fost, de asemenea, plasat sub o investigație antitrust și amendată cu o sumă record de 2,8 miliarde de dolari pentru încălcări precum ar fi acordurile de exclusivitate forțată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel