Un bancher, condamnat în România pentru spionaj, dă în judecată Credit Suisse

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vadim Benyatov Don
Vadim Benyatov Don
Un fost director al Credit Suisse Group AG care a fost găsit vnovat de spionaj în România, acum dă în judecată banca pentru 68 de milioane de lire sterline spunând că nu se poate angaja nici măcar șofer la Uber, scrie Bloomberg .

Vadim Benyatov Don a fost arestat în România în anul 2006 în timp ce lucra pentru branca elvețiană pentru privatizarea sistemului energetic de la noi din țară.

Bărbatul a declarat, în timpul audierilor, că poliția secretă română a descins într-o dimineață în apartamentul pe care îl ocupa în hotelul Hilton din București, după care a fost dispus arestul preventiv și a stat în aceeași celulă cu doi traficanți de heroină și un hoț recdivist. Ulterior însă, acesta a fost pus în arest la domiciliu, în București.

După nouă ani de proceduri legale, Vadim Benyatov Don a fost demis de Credit Suisse în 2015, după condamnarea sa penală de către Curtea Supremă a României. A rămas fugar și locuiește în Los Angeles după ce a părăsit Europa în 2015, an în care a fost emis un mandat european de arestare pe numele lui. El a dat în judecată banca, afirmând că nu a intervenit pentru a-l ajuta în timpul procedurii legale. El a mai spus că din cauza condamnării nu poate profesa deoarece nu poate primi acordul din partea Autorității de conduită financiară a Marii Britanii sau de la Securities and Exchange Commission.

Vadim Benyatov Don reclamă în cererea sa către judecători că: ”Nu îmi pot găsi un loc de muncă. Oricine îmi caută numele online vede că am fost condamnat în România iar condamnarea nu a fost executată, iar numele meu mai face încă valuri în presa locală. Sunt nevoit să declar condamnările pe care le-am suferit atunci când aplic pentru un loc de muncă. Nu am putut nici măcar să completez formularul pentru un joc la Uber iar pentru un job în finanțe am nevoie de aprobările autorităților de resort.

Credit Suisse se apără spunând că a avut grijă de bancherul de origine azerbaidjană plătindu-i avocații și continuând să-i plătească salariul în ciuda condamnării.

Bancherul a devenit notoriu în România după ce a fost arestat, în noiembrie 2006, în dosarul “Privatizărilor Strategice”. Bancherul a fost urmărit penal pentru spionaj economic în cazul mai multor privatizări precum Petrom, Romgaz, Electrica sau Romtelecom. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri
Autoturisme noi, transportate pe un trailer / Foto: Freepik

Furnizorii auto își joacă viitorul la bursă

Sectorul furnizorilor de echipamente auto traversează o...

Marcel Boloș
Bani

Băncile au împrumutat statul cu peste 540 milioane lei

Împrumuturi mai reduse în luna mai față de aprilie.

Foto: Freepik.com
Tractor
Farmacie

Trump a pus gând rău producătorilor de medicamente

Nu este pentru dată când președintele american atacă...

Diamante
Christine Lagarde / Foto: BCE / Flickr
Platformă
Banca Naționala a României
ANAF / Foto: DCBUsiness
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cu ochii pe grafice / FOTO: Freepik
Statul vrea să investească în fabricile de alimente / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Pensionară / Foto: Freepik
Freepik.com
Firmele scapă de încă o serie de hârtii / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Contor electric / Foto: Arhivă

pixel