Un baton de ciocolată oferit de regina Victoria, găsit INTACT după 121 ani

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Un baton de ciocolată oerit de regina Victoria, găsit INTACT după 121 ani
Un baton de ciocolată oerit de regina Victoria, găsit INTACT după 121 ani
Un baton de ciocolată vechi de 121 de ani, provenit dintr-un lot comandat de regina Victoria pentru soldaţii britanici care luptau în Africa de Sud, a fost descoperit în ambalajul său original în podul unui conac din Anglia, informează Reuters miercuri.

Batonul de ciocolată a aparţinut unui nobil englez care a luptat în Al Doilea Război al Burilor, Sir Henry Edward Paston-Bedingfield, şi a fost găsit în casca lui militară, păstrată în reşedinţa familiei acestuia - un conac vechi de 500 de ani construit în Oxburgh Hall, localitate situată în comitatul Norfolk din estul Angliei.

"Deşi nu este chiar desertul de Paşte pe care ţi l-ai dori, batonul este încă intact şi reprezintă o descoperire remarcabilă", a declarat Anna Forrest, curator de patrimoniu cultural la National Trust, o organizaţie de caritate specializată în administrarea clădirilor de patrimoniu şi care gestionează domeniul Oxburgh Hall.

Meghan și Harry nu mai au vecini. Toți pleacă

Cutia în care se află batonul conţine un mesaj cu scrisul de mână al reginei Victoria - "Vă doresc un An Nou fericit!" - şi inscripţia "Africa de Sud 1900", precum şi un portret miniatural al celebrei regine britanice.

Specialiştii de la National Trust sunt de părere că nobilul englez a păstrat casca militară şi batonul de ciocolată alături de alte suveniruri legate de participarea lui în acel război. Toate obiectele au fost găsite printre bunurile care i-au aparţinut fiicei sale, Frances Greathead, care a murit în 2020 la vârsta de 100 de ani.

Al Doilea Război al Burilor, din 1899 până în 1902, a opus trupele Imperiului Britanic forţelor militare din două state independente sud-africane conduse de către buri, fermieri vorbitori de afrikaans, un dialect al limbii olandeze, unde fuseseră descoperite zăcăminte uriaşe de aur şi diamante.

Regina Victoria a comandat 100.000 de batoane de ciocolată cu greutatea de 226 de grame pentru a ridica moralul trupelor britanice implicate în acel război.

Cele trei principale fabrici de ciocolată britanice de la acea vreme, Cadbury, Fry şi Rowntree, erau conduse de quakeri, care se opuneau războiului şi au refuzat să fie plătiţi pentru acea comandă regală, preferând să împacheteze ciocolata în cutii nemarcate cu siglele companiilor.

Totuşi, regina Victoria a insistat spunând că era imperativ ca soldaţii britanici să ştie că acele dulciuri le erau transmise din ţara lor natală, iar producătorii au cedat şi au aplicat mărcile de fabrică pe unele dintre batoanele de ciocolată, însă nu şi pe cutiile în care acestea erau transportate.

Deşi unele dintre cutii au supravieţuit până în zilele noastre, afirmă specialiştii de la National Trust, este extrem de rar ca unul dintre posesorii lor originali să poată să fie identificat şi se întâmplă încă şi mai rar ca un baton de ciocolată să fie găsit în interior, întrucât cele mai multe dintre acele dulciuri au fost mâncate de către destinatarii lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TVA / Foto: Freepik.com
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Wall Street. Foto: Freepik.com
Familie la cumpărături / Foto: Freepik

INS: Creştere a veniturilor medii lunare ale românilor

Veniturile totale medii lunare în fiecare gospodărie din...

Freepik.com
Freepik.com
Mărfuri/FOTO: Freepik
Ursula von der Leyen și Donald Trump au ajuns la un acord comercial / Foto: Reuters / Evelyn Hockstein

Acord comercial istoric între Washington și Bruxelles

Președintele american Donald Trump a anunțat duminică...

De ce mediul de afaceri din România este dominat de bătrâni

- Antreprenorii români îmbătrânesc: peste două treimi...

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Dragoș Anastasiu
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
Recoltarea cerealelor / Foto: Freepik
Bani

Care a fost cea mai mare pensie specială plătită în iunie?

Numărul beneficiarilor de pensii speciale a ajuns, în...

Pepco
Palatul Victoria
BVB/ FOTO: Facebook
Furtuna din Caraș Severin
Kim Jong Un și Vladimir Putin
De la 1 august TVA-ul se modifică
Judecătorie / Foto: Freepik
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik

pixel