Un conflict SUA-OPEC nu este o exagerare! Este chiar posibil

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Joi va fi o zi decisivă pentru OPEC
Joi va fi o zi decisivă pentru OPEC
Un număr tot mai mare de membri OPEC+ refuză să deschidă robineții, accelerând ritmul producției de petrol și livrând, astfel, mai mult țiței pe piețele lumii. Această opoziție ar putea duce la un conflict cu Statele Unite, care a acuzat anterior cartelul pentru prețurile ridicate la benzină, scrie agenția Bloomberg.

Un număr tot mai mare de țări membre OPEC+ se pronunță împotriva creșterii ritmului de accelerare a producției de petrol. O declarație în acest sens a venit din partea autorităților din Kuweit, în opinia cărora cartelul ar trebui să se țină de planul de creștere graduală a producției, în condițiile în care piețele petroliere sunt bine echilibrate.

Alți membri cheie ai OPEC +, printre care Irak, Algeria, Angola și Nigeria, au insistat să adere la ratele convenite anterior (adică o creștere lunară a producției cu 400.000 bpd), notează agenția. Decizia finală va fi luată în cadrul următoarei reuniuni a organizației, programată pentru 4 noiembrie.

În cazul în care cartelul refuză să furnizeze mai mult petrol pe piață, se va confrunta cu un conflict cu SUA, cred analiștii Bloomberg. Drept argument al supoziției lor, ei amintesc de o declarație făcută, pe 31 octombrie, de președintele american Joe Biden, care a calificat drept "greșită" situația în care "Rusia, Arabia Saudită și alți mari producători nu vor pompa mai mult petrol pentru ca oamenii să aibă benzină pentru a merge la serviciu, de exemplu". Costul combustibilului în SUA a crescut la 3,7 dolari pe galon, cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, a precizat agenția.

OPEC+ a fost acuzat că stimulează scumpirea benzine la pompă și de secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm. "Prețurile la benzină se bazează, desigur, pe piața mondială a petrolului. Piața respectivă este controlată de un cartel. Acel cartel este OPEC", a declarat ea la NBC.

Alți mari consumatori de petrol, printre care Japonia și India, speră, de asemenea, să convingă OPEC+ să majoreze producția, menționează Bloomberg. Potrivit agenției de presă, oficiali americani, japonezi și indieni au lansat o campanie activă de lobby și i-au contactat deja pe reprezentanții țărilor exportatoare pe această temă. Aceste discuții au început în urmă cu aproximativ trei săptămâni, dar s-au intensificat în ultimele zile, după ce prețul petrolului a depășit 85 de dolari pe baril, au declarat sursele. 

Citește și Prognozele Bank of America aruncă totul în aer! Cât va costa petrolul

Între timp, țările OPEC+ au eșuat din nou în octombrie să îndeplinească obiectivele de producție. Potrivit unui sondaj Bloomberg, exportatorii au reușit să crească producția doar cu 140.000 barili pe zi (bpd) în această lună - mai puțin de jumătate din ținta stabilită. Angola și Nigeria au ratat obiectivele de producție cu 70.000 bpd și, respectiv, 60.000 bpd. 

Situația a fost similară în septembrie. Pe parcursul lunii, țările OPEC+ au produs cu 15% mai puțin petrol decât era planificat, scrie Bloomberg, citând delegați ai membrilor asociației. Angola, Nigeria și Azerbaidjan nu au reușit să crească producția la nivelul necesar, a scris agenția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel