Un democrat a devenit președintele Taiwanului. Ce înseamnă asta pentru relația cu China
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Taiwan / sursa foto: Freepik.com / tawatchai07
Taiwan / sursa foto: Freepik.com / tawatchai07
Lai Ching-te, actualul vicepreședinte al Taiwanului a câștigat alegerile prezidențiale ale țării, din partea Partidului Democrat Progresist (DPP).

Acesta a câștigat detașat, obţinând 40,2% din voturi, scrie France Presse.

Opozantul său principal, Hou Yu-ih, în vârstă de 66 de ani, candidat din partea Kuomintang (KMT), care pledează pentru legături mai strânse cu Beijingul, a obţinut 33,4% din voturi, potrivit numărătorii Comisiei Electorale Centrale.

Lai Ching-te, în vârstă de 64 de ani, a fost descris de Beijing ca fiind un "pericol grav", deoarece partidul său susţine că insula este de facto independentă. China, care consideră Taiwanul ca fiind una dintre provinciile sale, a făcut apel la alegători să facă "alegerea corectă", armata sa promiţând să "zdrobească" orice dorinţă de "independenţă".

Cel de-al treilea candidat, Ko Wen-je, în vârstă de 64 de ani, din partea micului Partid Popular din Taiwan (TPP) şi care se prezintă ca fiind anti-sistem, s-a clasat pe locul al treilea cu 26,4%. Şi el şi-a recunoscut înfrângerea.

Taiwanezii au votat, de asemenea, pentru reînnoirea celor 113 locuri din Parlament, unde DPP ar putea pierde majoritatea.

În discursul său de victorie, Lai a declarat că Taiwanul este dispus să discute cu China "pe baza demnității și a parității", dar a mai spus că administrația sa va fi "hotărâtă" să protejeze Taiwanul de amenințările și intimidările din partea Chinei.

"Beijingul va folosi mai multă coerciție economică, coerciție diplomatică, mai mult război informațional și poate mai mult pe partea de comerț în loc să folosească abordarea militară", a declarat Fang-yu Chen, politolog la Universitatea Soochow din Taipei. "Dar, acestea fiind spuse, încă trebuie să ne pregătim".

Scrutinul s-a încheiat la ora 16:00 (08:00 GMT) în acest teritoriu cu 23 de milioane de locuitori situat la 180 de kilometri de coasta chineză şi considerat un model de democraţie în Asia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...


pixel