Un hacker se laudă că a furat de la poliție datele a 1 miliard de chinezi
Autor: Simona Haiduc | 04 iul 2022, 15:10
Dacă este așa, ar fi cea mai amplă operațiune de acest gen din istorie
Dacă este așa, ar fi cea mai amplă operațiune de acest gen din istorie
Un hacker pretinde că a sustras de la poliția din Shanghai o grămadă de informații personale despre un miliard de chinezi. Potrivit experților în tehnologie, pare a fi una dintre cele mai mari operațiuni de acest gen din istorie.

Utilizatorul anonim, identificat drept "ChinaDan", a postat săptămâna trecută pe forumul de hackeri Breach Forums, oferindu-se să vândă cei peste 23 de terabytes (TB) de date pentru 10 bitcoini, echivalentul a aproximativ 200.000 de dolari.

"În 2022, baza de date a Poliției Naționale din Shanghai (SHGA) a fost atacată. Această bază de date conține multe TB de date și informații despre miliarde de cetățeni chinezi", se arată în postare.

"Bazele de date conțin informații despre 1 miliard de rezidenți cetățeni chinezi și câteva miliarde de dosare, inclusiv: nume, adresă, loc de naștere, număr național de identificare, număr de telefon mobil, toate detaliile despre infracțiuni/dosare."

Reuters nu a putut verifica autenticitatea acestei postări. Guvernul și departamentul de poliție din Shanghai nu au răspuns luni la solicitările de comentarii. De asemenea, Reuters nu a reușit să ia legătura nici cu hackerul autoproclamat, ChinaDan, dar postarea a fost dezbătută pe larg pe platformele de socializare chineze Weibo și WeChat în weekend, mulți utilizatori temându-se că ar putea fi reală.

Hashtag-ul "scurgere de date" a fost blocat pe Weibo până duminică după-amiază. Kendra Schaefer, șefa departamentului de cercetare în domeniul politicilor tehnologice de la firma de consultanță Trivium China, cu sediul la Beijing, a declarat într-o postare pe Twitter, că este "greu de făcut o distincție clară între adevăr și zvonuri".

Citește și Bulgăroaica supranumită Regina Criptomonedelor, pe lista FBI a celor mai căutați 10 infractori

Dacă materialul pe care hackerul pretinde că îl are provine de la Ministerul Securității Publice, acest lucru ar fi un lucru rău din "mai multe motive", a spus Schaefer. ”Cel mai evident este că ar fi una dintre cele mai mari și mai grave acțiuni de acest gen din istorie. În plus, este vorba de spargerea bazelor de date ale unei instituții de importanță strategică. Dacă totul este real, este o bilă neagră pentru autoritățile chineze, dar și pentru cei care au pus la punct programele de protecție a infrastructurii tehnologice ale ministerului în discuție", a adăugat ea.

Zhao Changpeng, directorul general al Binance, a declarat luni că bursa de criptomonede a consolidat procesele de verificare a utilizatorilor după ce unitatea de informații privind amenințările din cadrul bursei a detectat vânzarea de înregistrări aparținând unui miliard de locuitori ai unei țări asiatice pe dark web.

El a declarat pe Twitter că o scurgere de informații ar fi putut avea loc din cauza "unui bug în implementarea Elastic Search de către o agenție (guvernamentală)", fără a preciza dacă se referă la cazul poliției din Shanghai. Acesta nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii suplimentare.

Afirmația privind o piraterie informatică vine în contextul în care China a promis să îmbunătățească protecția confidențialității pentru utilizatorii online, solicitând giganților săi din domeniul tehnologiei să asigure o stocare mai sigură după plângerile publice privind gestionarea și utilizarea necorespunzătoare. Anul trecut, China a adoptat noi legi care să reglementeze modul în care trebuie tratate informațiile și datele personale generate în interiorul granițelor sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Experți: Săptămâna viitoare, critică pentru petrol

Se așteaptă ca OPEC și aliații săi să ia în considerare...

Un startup olandez începe producția primelor mașini solare

Start-up-ul olandez de mobilitate Lightyear a început să...

Musk a dublat prețul internetului în Ucraina

Prețul de listă al echipamentelor de comunicații...

Cutremur la Vatican. Ministrul Economiei a demisionat

Ministrul economiei de la Vatican a demisionat

Noua lege a pensiilor, amânată din nou. De când se va aplica

Conform proiectului de OUG lansat în dezbatere de...

JPMorgan, UBS și alții se bat pentru pensiile chinezilor

Firmele străine de gestionare a activelor din China,...

Amenzile rutiere în 2023. Care sunt intențiile Guvernului

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un...

Crossuri externe