Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al Fondului Monetar Internaţional, a afirmat miercuri că observă riscuri semnificative ca inflaţia să rămână ridicată sau să accelereze în multe economii emergente, şi a cerut băncilor centrale să menţină înăsprirea politicii monetare, transmite Reuters.
Oficialul numărul doi din FMI a declarat la o conferinţă găzduită de Banca Centrală a Braziliei că pieţele sunt probabil "prea optimiste" în legătură cu durata necesară pentru scăderea inflaţiei în economiile emergente.
"În pofida semnelor încurajatoare, sunt îngrijorată că presiunile asupra preţurilor par adânc înrădăcinate în multe economii şi riscurile la adresa majorării inflaţiei sunt semnificative", a explicat oficialul FMI.
"Băncile centrale trebuie să menţină în continuare înăsprirea politicii monetare şi să recunoască că o înăsprire insuficientă a politicii monetare acum ar putea necesita decizii chiar mai dureroase în viitor. Aceasta este o lecţie învăţată în perioada în care se înregistra o inflaţie ridicată, în anii 1970, şi se aplică foarte mult astăzi", a adăugat Gopinath.
Oficialul a apreciat că restricţiile bugetare ar putea sprijini lupta băncilor centrale contra inflaţiei, iar instrumentele financiare ar putea îmbunătăţi soluţiile de compromis în eventualitatea unui stres financiar pronunţat, dacă sunt folosite în mod judicios.
Economiile emergente şi-au menţinut în ultimii ani ritmul de creştere, sprijinite de politicile monetare solide şi de reformele care au redus riscurile valutare şi de creditare. Dar aceste ţări "încă se confruntă cu riscuri negative considerabile" de pe urma înăspririi politicii monetare în economiile avansate, iar condiţiile "s-ar putea înrăutăţi semnificativ", a avertizat oficialul FMI.
Gopinath a explicat că este mai puţin optimistă decât pieţele privind scăderea inflaţiei în economiile emergente, ţinând cont că inflaţia a fost neaşteptat de ridicată şi de persistentă, şi deseori a crescut mai rapid decât se estima.
Provocările sunt globale, dar riscurile sunt mai mari pentru pieţele emergente, susţine oficialul FMI, subliniind necesitatea ca autorităţile din acele ţări să continue întărirea politicilor monetare, fiscale şi financiare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...