Un sfert din managerii IT habar nu au dacă sistemele lor au fost atacate cibernetic

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Atacurile cibernetice nu sunt luate foarte in serios
Atacurile cibernetice nu sunt luate foarte in serios
Patru din zece manageri IT din România recunosc faptul că organizaţiile pe care le conduc au fost vizate de atacuri cibernetice în ultimii doi ani, în timp ce peste un sfert (26,9%) dintre şefii din departamentele IT nu ştiu dacă societăţile lor au fost ţinta hackerilor, reiese din studiul "Connect Romania 2019", întocmit de Cisco România.

Aproape jumătate dintre cei chestionaţi (46,5%) au menţionat lipsa bugetului ca obstacol principal în securizarea companiei în faţa ameninţărilor cibernetice, urmată de lipsa conştientizării ameninţărilor de securitate la nivel de top management (34,3%), lipsa experţilor în securitatea IT din cadrul companiei (32,6%) şi lipsa unor tehnologii şi instrumente adecvate în asigurarea unei protecţii eficiente împotriva ameninţărilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate (28,4%).

Conform cercetării, o altă provocare cu care se confruntă managerii IT este refuzul angajaţilor de a respecta regulile de securitate, însă vestea îmbucurătoare este că acest procentaj a scăzut în 2019 la 23,7%, faţă de 28,5%, în 2018.

Mai mult de jumătate dintre şefii IT (52%) au menţionat că furnizarea de servicii IT stabile reprezintă principala preocupare pentru departamentele pe care le conduc în următorul an. Pe locurile următoare se află: îmbunătăţirea securităţii cibernetice (47,8% dintre respondenţi), dezvoltarea de noi servicii şi produse inovatoare (34,7%), creşterea eficienţei operaţionale (33,1%) şi îmbunătăţirea experienţei clienţilor (31,8%).

În ceea ce priveşte schimbările digitale prin care trec propriile organizaţii în prezent, peste 93% dintre respondenţi au declarat că acestea sunt de amploare şi de importanţă diferite, în funcţie de specificul fiecărei companii în parte. Astfel, aproape un sfert (24%) dintre managerii IT au raportat transformări radicale, cum ar fi un model nou de venituri sau tranziţia de la oferte de bunuri/produse la oferte de servicii.

În acelaşi timp, 41,6% au declarat că, în prezent, au loc schimbări minore din punct de vedere digital (de exemplu: dezvoltarea produselor/serviciilor existente), în timp ce 27,5% dintre respondenţi au menţionat că au loc unele schimbări, precum introducerea de noi produse/servicii, cele existente fiind încă dominante.

Studiul Cisco România arată că, în următorii trei ani, provocările legate de creşterea traficului de date, de securitate şi de managementul riscurilor vor constitui principala preocupare pentru departamentele IT, fiind puse pe primul loc de peste 53% dintre participanţi.

Pe lista tendinţelor identificate de managerii IT ca având un impact asupra activităţii companiilor se mai află: automatizarea reţelelor, SDN (39%), migrarea aplicaţiilor în cloud (25%), reducerea costurilor (23,5%), Internet of Things şi M2M (18,3%).

În plus, majoritatea participanţilor la studiu a afirmat că bugetul IT al companiei a crescut nesemnificativ, în 2018, sau a rămas la nivelul din 2017. Pe de altă parte, 10,4% dintre respondenţi au menţionat că bugetul IT al companiei a scăzut în acest an faţă de 2018, în timp ce peste 23% au declarat că bugetul a crescut nesemnificativ.
Sondajul Cisco România a fost realizat în luna octombrie 2019 în rândul a peste 500 de specialişti IT din companii şi instituţii din România, prezenţi la evenimentul Connect România 2019.

Connect România este cea mai mare conferinţă dedicată soluţiilor pentru reţele de comunicaţii şi a reunit anul acesta peste 1.100 de specialişti locali din domeniul IT&C, experţi în reţelistică şi factori de decizie.

Cisco (NASDAQ: CSCO) este liderul mondial în tehnologie care face ca Internetul să funcţioneze din 1984.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel