Fortune Pink, un diamant roz gigant și rar, a fost vândut marți la licitația de la Geneva pentru peste 28,3 milioane de euro unui colecționar privat din Asia. Piatra este cel mai mare diamant roz în formă de pară de această calitate scos vreodată la licitație, potrivit Christie's, deținut de Artemis, holdingul familiei franceze Pinault.
Piatra este montată pe un inel, flancat de o parte și de alta de un diamant alb mare. Cântărește exact 18,18 carate, un număr considerat de bun augur în Asia, potrivit Christie's. Diamantul roz strălucitor a fost vândut pentru 24,5 milioane de franci elvețieni (24,7 milioane de euro) sau 28.436.500 de franci elvețieni (28.640.761 de euro) cu tot cu taxe.
Vânzarea, care a durat doar patru minute, a început de la 17 milioane de franci elvețieni și a avut trei ofertanți prin telefon. Câștigătorul a și-a învins rivalii la o diferență de o jumătate de milion. Diamantul a fost expus la Geneva, apoi la New York, Shanghai (China), Taiwan și Singapore în octombrie, înainte de a se întoarce în Elveția. Se estima că va ajunge la o sumă cuprinsă între 25 și 35 de milioane de dolari (aproximativ aceeași sumă în euro). Recordul mondial pentru un diamant roz a fost stabilit în 2017, când o piatră numită "CTF Pink Star" a fost vândută la Hong Kong pentru 71,2 milioane de dolari (70,8 milioane de euro).
Citește și Christie's speră să dea marea lovitură: Va fi o licitație cum nu s-a mai văzut
Va depăși o colecție de artă pragul simbolic de 1 miliard de dolari? Casa de licitații Christie's țintește un record absolut prin licitarea, la New York, a operelor regretatului co-fondator al Microsoft Paul Allen. Va fi o acțiune simbol pentru o piață care nu și-a pierdut vigoarea într-o lume zguduită de crize.
Mai puțin cunoscut publicului decât Bill Gates, alături de care fondat Microsoft, în 1975, Paul Allen a fost un miliardar care, pe lângă pasiunea pentru munca lui, a fost un împătimit al culturii pop, de la Jimi Hendrix, la Nirvana sau Star Trek. Proprietar al mai multor francize sportive, precum Seattle Seahawks, Paul Allen a strâns, de-a lungul vieții, o colecție de artă impresionantă, pe care obișnuia, înainte să moară în 2017, să o împrumute diferitelor muzee.
500 de ani de istorie a artei
Cele 150 de lucrări ce vor fi scoase la miercuri și joi la sediul Christie's din Rockefeller Center, Manhattan, urmăresc peste 500 de ani de istorie a artei, de la Botticelli și Canaletto, la Georgia O'Keeffe și Louise Bourgeois, trecând prin Claude Monet, Francis Bacon și Edward Hopper. Se speră că mai multe opere vor ajunge la un preț de cel puțin 100 de milioane de dolari, printre ele numărându-se Les Poseuses, Ensemble (versiune mică, 1888) de Georges Seurat și Montagne Sainte-Victoire (1888-1890) de Paul Cézanne, un precursor al cubismului.
De asemenea, sunt expuse "Livada cu chirpici" a lui Vincent Van Gogh și un tablou din perioada tahitiană a lui Paul Gauguin, Maternitate II (1899), care o înfățișează pe amanta sa de 17 ani, Pahura. Perioada tahitiană a lui Gauguin, una dintre cele mai căutate, a devenit, de asemenea, controversată din cauza relațiilor pe care pictorul le-a întreținut cu adolescente în timp ce se afla pe insulă.
Se așteaptă vânzări record
Controlată de controlată de Artémis, holdingul lui François Pinault, Casa de licitație Christie's speră să intre în istoria pieței de artă prin strângerea a peste un miliard de dolari. Ar fi un nou record, după colecția Macklowe, numită așa după un cuplu bogat din New York și care a ajuns la 922 de milioane de dolari la rivalul Sotheby's în primăvara acestui an.
Cu aceste vânzări, anul acesta ar putea deveni unul dintre cele mai scumpe din istoria pieței operelor de artă. O altă lucrare emblematică a lui Warhol, White Disaster [White Car Crash 19 Times] (1963), care înfățișează un accident de mașină, va fi vândută pe 16 noiembrie de Sotheby's, cu o estimare de peste 80 de milioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...