Ştirile dimineţii. Cele mai importante informaţii, la început de zi
Grupaj de ştiri. Click pe...
Recent, o echipă de cercetători din Franța, Elveția, Ungaria și România au studiat zona vulcanică și au ajuns la concluzia că sub Lacum Sfânta Ana se află un rezervor de magmă care are o capacitate între 10.000 și 20.000 de metri cubi.
Coautorul studiului, Mickael Laumonier de la Universitatea Clermont Auvergne din Franța, a declarat pentru National Geographic că recenta descoperite nu înseamnă neapărat că vulcanul va erupe însă a subliniat importanța clasificării vulcanilor activi și inactivi, până acum considerându-se că cei care nu au mai erupt de 10.000 de ani nu mai pot erupe, scrie smithsonianmag.com.
Cercetătorii au făcut măsurători geochimice și geotermice pentru a vedea evoluția termică a muntelui Ciomatu, în vederea estimării cantității de magmă aflată de desupt. Rezultatul este că volumul de sub munte ar fi echivalentul Marii Piramide de la Giza.
Vulcanul care ar putea schimba relieful Rusiei își face de cap
Noul studiu, care a fost construit pe o cercetare anterioară, a dus la indicare rezervorului de magmă se sub Ciomatul. În februarie 2018, un articol din Journal of Volcanology and Geothermal Research a propus termenul de ”vulcani cu un potențial rezervor de magmă activă” pentru a demonstra că există o posibilitate de reactivare a vulcanilor adormiți.
Conform informațiilor Național Geographic citate de smithsonian.com, echipa lui Laumonier a descoperit că în crusta superioasă de sub Ciomatu, 15% din acceasta este topită. În unele zone se ajunge chiar la o proporție de 45%, punct din care specialiștii spun că este posibilă o erupție, a declarat Michael Ackerson, curator al Muzeului Smithsonian.
Laumonier împreună cu echipa afirmă că indiferent dacă Cimatu va erupe sau nu, unii vulcani se pot reactiva, pericolul venind din faptul că nu știm nimic despre procesul de trezire ale acestui tip de vulcani.
”Pentru că este posibil ca un vulcan mort precum Ciomatul este de fapt capabil să erupă în viitor, ne determină să acordăm atenție vulcanilor inactivi din lumea întreagă și poate o redefinire a statutului acestora”, a mai spus cercetătorul francez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...
Apartamentele cu două camere reprezintă cea mai...