Unele tichete vor fi scutite de impozite. Ce înseamnă pentru salariați

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Este posibil începând din luna octombrie
Este posibil începând din luna octombrie
Aproape toate tichetele vor fi scutite de impozite prevede o nouă inițiativă legislativă.

Conform unei noi inițiative legislative care a fost recent depusă la Senat, toate tichetele de masă, de creșă, culturale si voucherele de vacanta ar urma sa fie scutite de impozit indiferent de valoare, excepția fiind doar la tichetele cadou pentru care se aplică limita de 300 de lei.

La ora actuală tichetele se acordă conform Legii nr.165/2018 iar biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.

Potrivit art.64 din Codul fiscal, cota de impozit care se aplică veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt și tichetele enumerate mai sus, este de 10%.

Până în 2010 tichetele de masă au fost considerate venituri neimpozabile însă acest lucru s-a schimbat în cu ocazia aplicării OUG nr. 58/2010 pentru modificarea și completarea Legi nr. 5371/2003 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale (în prezent abrogată).

Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, angajatorul care oferă angajaților acest tip de beneficiu se bucură de două avantaje:

1. Este scutit de orice taxă și contribuție la stat. Mai mult, sumele plătite pentru tichete sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în anumite condiții și limite prevăzute de legislație. 

2 În ceea ce privește salariatul, acesta datorează impozit aferent venitului din biletele de valoare primite, care se adună la restul impozitelor și contribuțiilor pe salarii pe care le datorează, acestea find reținute de către angajator și virate către bugetul de stat, până la data de 25 a lunii următoare.

Inițiatorii sunt de părere că "biletele de valoare ar trebui să constituie sume neincluse în veniturile salariale și să fie neimpozabile, mai ales din prisma faptului că pentru aceste venituri nu se achita contribuții sociale." 

În expunerea de motive se mai precizează că: "Prin neimpozitarea biletelor de valoare, salariații vor beneficia de o creștere a veniturilor. De exemplu, un angajat care beneficiază de tichetele de masă oferite de angajator la valoarea nominală a unui tichet de 20 de lei, plătește 2 lei/zi, respectiv 40 lei/luna pentru 20 de zile lucrătoare, această suma fiind reținută din salariul angajatului."

Așadar, propunerea legislativă urmărește includerea în sfera veniturilor neimpozabile a biletelor de valoare. Astfel, se va aplică același tratament fiscal pentru celelalte bilete de valoare, cu cel aplicat pentru tichetele de cadou oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora. 

Citește și: Aceste VOUCHERE de vacanță expiră la sfârșitul lunii iunie

O decizie luată în baza unei Ordonanțe de urgență. 

Este vorba însă de voucherele de vacanță acordate atât în 2019, cât și în 2020, indiferent de suport. La sfârșitul anului trecut, mai precis în decembrie, prelungirea valabilității lor a fost oficializată printr-o Ordonanță de urgență. 

OUG 131/2021 prevede că "perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022".

Aceasta este cea de-a doua prelungire a valabilității voucherelor de vacanță emise în anii trecuți. Inițial, valabilitatea acestor vouchere de vacanță se dorea a fi prelungită până la sfârșitul lui 2022, dar termenul a fost modificat în forma oficializată a ordonanței și stabilit pentru 30 iunie.

OUG nr. 226/2020 a prelungit valabilitatea voucherele de vacanţa emise în perioada martie-decembrie 2019 şi ianuarie-noiembrie 2020 până la finalul lui 2021, din cauza faptului că mulţi bugetari nu au putut să folosească tichetele în contextul epidemiologic din acele perioade şi pentru a sprijini sectorul turistic din ţară.

Actul normativ mai prevede și faptul că voucherele de vacanță se vor acorda până în 2026, iar valoarea unuia este stabilită la 1.450 lei. În plus, ordonanța stabilește că de-acum tichetele vor fi emise doar în format electronic.

De asemenea, OUG 131/2021 mai stabilește și că, din 1 ianuarie 2027, va intra în vigoare reglementarea voucherelor de vacanţă inclusă în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România. Inițial, aplicarea acestei prevederi era prevăzută din 1 ianuarie 2021, dar termenul a fost prelungit, prin OUG 226/2020, până la finalul lui 2021. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump

pixel