Ungaria, acord cu Gazprom pentru livrarea de gaze şi amânarea plăţilor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ungaria şi Gazprom au finalizat condiţiile acordului privind amânarea plăţilor.

Ungaria a convenit cu Gazprom să redirecţioneze livrările de gaze către Budapesta prin conducta TurkStream şi, de asemenea, părţile au finalizat condiţiile mecanismului de amânare a plăţilor, a anunţat, miercuri, ministrul de Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.

Conform unui acord semnat anul trecut, înainte de declanşarea războiului din Ucraina, Ungaria primeşte 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria şi Serbia, la care se adaugă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Acordul semnat de Ungaria cu Gazprom este pe o perioadă de 15 ani.

Anul acesta, deficitul comercial al Ungariei a urcat semnificativ, din cauza creşterii costurilor cu energia, a sporirii vulnerabilităţii ţării şi a deprecierii forintului, care miercuri a atins un nivel record scăzut faţă de euro.

După discuţii la Moscova cu Alexei Miller, şeful companiei ruse de stat Gazprom, Szijjarto a anunţat redirecţionarea livrărilor prin TurkStream, care aduce gaze în Ungaria via Serbia.

"Gazoductul TurkStream va juca un rol chiar mai important ca înainte în aprovizionarea cu gaze a Europei Centrale şi de Sud-Est. Gazprom a confirmat angajamentele privind operarea pe termen lung a TurkStream, precum şi angajamentul pentru predictibilitatea pe termen lung a livrărilor de gaze către Ungaria", susţine Szijjarto, într-un mesaj pe Facebook.

La începutul acestei luni, compania ungară de stat MVM a anunţat că a ajuns la un acord cu grupul rus Gazprom pentru amânarea plăţilor pentru livrările de gaze care depăşesc un anumit plafon, permiţând Ungariei să plătească gazele pe o perioadă de trei ani dacă preţul creşte.

"Nu vor fi necesare restricţii în Ungaria privind consumul de gaze", a dat asigurări ministrul de Externe. 

 

Vezi şi: Rușii au reluat furnizarea de gaze către Italia

 

Transportul de gaze rusești prin Austria către Italia ar fi fost reluat, anunță Gazprom.

Producătorul rus de gaze "împreună cu cumpărătorii italieni au reușit să găsească o soluție", în contextul în care schimbările de reglementare din Austria de la sfârșitul lunii septembrie au oprit fluxurile către Italia, potrivit unei declarații publicate miercuri pe canalul Telegram.

Potrivit Gazprom, operatorul austriac a declarat că este pregătit să confirme nominalizările de tranzit ale Gazprom Export care permit reluarea livrărilor de gaze rusești prin Austria.

Gazprom a suspendat total livrările de gaz începând cu data de 1 octombrie către Eni, invocând 'imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria', a anunţat gigantul italian în domeniul hidrocarburilor, transmite AFP.

”Gazprom ne-a comunicat că nu poate confirma livrarea volumelor cerute pentru astăzi (sâmbătă, 1 oct, n.r.), invocând imposibilitatea de a transporta gazul prin Austria”, a indicat Eni într-un comunicat în care se mai preciza că ”în consecinţă, fluxurile de gaz rusesc destinate Eni prin punctul de intrare de la Tarvisio vor fi nule'.

Cea mai mare parte a gazului rusesc livrat Italiei trece prin Ucraina, prin intermediul gazoductului TAG care ajunge la Tarvisio, în nordul ţării, la frontiera cu Austria.

Motivațiile Gazprom

Conform unui purtător de cuvânt al Eni, citat de agenţia italiană GI, 'Gazprom afirmă că nu este în măsură să respecte regulile necesare pentru a obţine serviciul de repartiţie a gazului în Austria acolo unde ar trebui să-l livreze, în condiţiile în care ne rezultă că Austria continuă să primească gaz la punctul de livrare la frontiera slovaco-austriacă'.

'Lucrăm pentru a verifica împreună cu Gazprom dacă este posibil să fie reactivate fluxurile spre Italia', a adăugat el.

Exporturile de gaz rusesc spre Europa sunt în scădere constantă de la începutul sancţiunilor împotriva Rusiei.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, ENI a anunţat la începutul lunii martie cedarea părţii sale de 50% din gazoductul Blue Stream, pe care îl controlează la egalitate cu gigantul rus Gazprom. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...


pixel