Ungaria cere BERD să revină la scopul pentru care a fost creată
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
 Varga Mihály
Varga Mihály
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ar trebui să acorde mai multă atenție țărilor din Europa Centrală, în special celor învecinate cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul de finanțe Mihály Varga pentru MTI.

El a subliniat că banca a fost înființată în 1991 pentru a sprijini și ajuta economiile din Europa Centrală și de Est, care se prăbușeau după schimbarea de regim. Este important, de asemenea, să ne îndreptăm spre țările asiatice sau subsahariene din apropiere pentru dezvoltare, dar nu trebuie uitat că această bancă are un obiectiv fundamental european", a subliniat el.

Pentru a eficientiza operațiunile BERD, cinci țări - Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Estonia și Letonia - au redactat o moțiune comună prin care solicită mai multe resurse pentru funcționarea birourilor locale ale BERD. "Obiectivul nostru comun este de a obține mai multe proiecte finanțate prin intermediul băncii", a declarat ministrul.

Mihály Varga spune că Ungaria și-a făcut deja partea sa de obligații pentru a face față consecințelor războiului ruso-ucrainean, afirmând că a cheltuit deja peste 40 de miliarde de forinți pentru a face față situației refugiaților ucraineni. El a spus că, prin urmare, a fost o solicitare legitimă și corectă ca instituțiile europene să își asume o parte mai mare din povară.

Rusia și Belarus nu vor mai avea acces la fonduri de la BERD

El a adăugat că în cadrul reuniunii s-a discutat, de asemenea, despre impactul războiului ruso-ucrainean asupra țărilor în care operează BERD și despre modul în care se poate răspunde la aceste provocări.

Unul dintre răspunsurile BERD la consecințele conflictului ruso-ucrainean este lansarea imediată a unui program de 2 miliarde de euro, în principal pentru a sprijini țările vecine cele mai afectate de război. Aceasta ar putea fi lansată în câteva zile, a subliniat Mihály Varga.

El a adăugat că unul dintre obiectivele delegației maghiare a fost tocmai acela de a se asigura că și Ungaria poate beneficia de acest fond. El a reamintit că a discutat marți cu președintele băncii, Odile Renaud-Basso. S-a convenit că, odată ce detaliile programului vor fi finalizate, Ungaria ar putea primi, de asemenea, sprijin pentru atenuarea consecințelor războiului ruso-ucrainean.

El a spus că un alt plan al BERD este de a dezvolta un program de reconstrucție și reabilitare a infrastructurii care să se aplice la situația postbelică. Ministrul de finanțe i-a indicat președintelui BERD că Ungaria este, de asemenea, pregătită să coopereze în acest sens.

Facilitatea de 2 miliarde de euro, care este acum în curs de lansare, poate fi utilizată, de asemenea, pentru a sprijini municipalitățile și întreprinderile, prin investiții care să le ajute să se ocupe de refugiați, cum ar fi construirea de locuințe sau îmbunătățirea educației.

BERD, cu sediul la Londra, are în prezent acționari din 71 de țări, plus Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții, iar Algeria va deveni cel mai nou acționar în octombrie 2021. Instituția financiară internațională își desfășoară în prezent activitatea în peste 40 de țări din Europa Centrală și Asia Centrală. În ciuda acționariatului său public, investește în companii private împreună cu parteneri comerciali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel