Ungaria cere BERD să revină la scopul pentru care a fost creată

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
 Varga Mihály
Varga Mihály
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ar trebui să acorde mai multă atenție țărilor din Europa Centrală, în special celor învecinate cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul de finanțe Mihály Varga pentru MTI.

El a subliniat că banca a fost înființată în 1991 pentru a sprijini și ajuta economiile din Europa Centrală și de Est, care se prăbușeau după schimbarea de regim. Este important, de asemenea, să ne îndreptăm spre țările asiatice sau subsahariene din apropiere pentru dezvoltare, dar nu trebuie uitat că această bancă are un obiectiv fundamental european", a subliniat el.

Pentru a eficientiza operațiunile BERD, cinci țări - Republica Cehă, Ungaria, Slovacia, Estonia și Letonia - au redactat o moțiune comună prin care solicită mai multe resurse pentru funcționarea birourilor locale ale BERD. "Obiectivul nostru comun este de a obține mai multe proiecte finanțate prin intermediul băncii", a declarat ministrul.

Mihály Varga spune că Ungaria și-a făcut deja partea sa de obligații pentru a face față consecințelor războiului ruso-ucrainean, afirmând că a cheltuit deja peste 40 de miliarde de forinți pentru a face față situației refugiaților ucraineni. El a spus că, prin urmare, a fost o solicitare legitimă și corectă ca instituțiile europene să își asume o parte mai mare din povară.

Rusia și Belarus nu vor mai avea acces la fonduri de la BERD

El a adăugat că în cadrul reuniunii s-a discutat, de asemenea, despre impactul războiului ruso-ucrainean asupra țărilor în care operează BERD și despre modul în care se poate răspunde la aceste provocări.

Unul dintre răspunsurile BERD la consecințele conflictului ruso-ucrainean este lansarea imediată a unui program de 2 miliarde de euro, în principal pentru a sprijini țările vecine cele mai afectate de război. Aceasta ar putea fi lansată în câteva zile, a subliniat Mihály Varga.

El a adăugat că unul dintre obiectivele delegației maghiare a fost tocmai acela de a se asigura că și Ungaria poate beneficia de acest fond. El a reamintit că a discutat marți cu președintele băncii, Odile Renaud-Basso. S-a convenit că, odată ce detaliile programului vor fi finalizate, Ungaria ar putea primi, de asemenea, sprijin pentru atenuarea consecințelor războiului ruso-ucrainean.

El a spus că un alt plan al BERD este de a dezvolta un program de reconstrucție și reabilitare a infrastructurii care să se aplice la situația postbelică. Ministrul de finanțe i-a indicat președintelui BERD că Ungaria este, de asemenea, pregătită să coopereze în acest sens.

Facilitatea de 2 miliarde de euro, care este acum în curs de lansare, poate fi utilizată, de asemenea, pentru a sprijini municipalitățile și întreprinderile, prin investiții care să le ajute să se ocupe de refugiați, cum ar fi construirea de locuințe sau îmbunătățirea educației.

BERD, cu sediul la Londra, are în prezent acționari din 71 de țări, plus Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții, iar Algeria va deveni cel mai nou acționar în octombrie 2021. Instituția financiară internațională își desfășoară în prezent activitatea în peste 40 de țări din Europa Centrală și Asia Centrală. În ciuda acționariatului său public, investește în companii private împreună cu parteneri comerciali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel