Ungaria cumpără gaze din Azerbaidjan

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sahil Babayev și Péter Szijjártó
Sahil Babayev și Péter Szijjártó
În Ungaria ar putea sosi anual o cantitate de una-două miliarde de metri cub de gaz din Azerbaidjan începând cu anul 2023, a anunţat, vineri, la Budapesta, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

După conferinţa de presă care a urmat reuniunii comitetului mixt interguvernamental Ungaria-Azerbaidjan, Péter Szijjártó a declarat că odată cu sosirea gazului azer, securitatea aprovizionării va creşte semnificativ, din moment ce energia va sosi din mai multe surse, relatează MTI.

Achiziţiile de gaz din Azerbaidjan au fost posibile prin finalizarea coridorului de sud al gazelor naturale, respectiv şi datorită faptului că în Azerbaidjan creşte constant producţia de gaze, care va depăşi, în curând, 45 de miliarde de metri cub, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Azerbaidjanul acordă o importanţă deosebită creşterii capacităţilor de transport, totodată ţara creşte în mod constant exploatările, care vor depăşi 45 de miliarde de metri cub pe an, a spus ministrul.

Ministrul a subliniat existenţa acordului dintre Mol şi Chevron SUA, în urma căruia compania petrolieră maghiară a dobândit o cotă de 9,5% în cel mai mare câmp petrolier offshore din Azerbaidjan; mai mult decât atât, prin această tranzacţie, Mol a dobândit şi o participaţie de aproape 9% asupra uneia dintre cele mai mari conducte petroliere din Caucaz.

Statul de drept din Ungaria este în ”moarte cerebrală”

Aceasta este cea mai mare investiţie maghiară în regiunea Caucaz, din toate timpurile, a spus ministrul, potrivit căruia prin acest pas, cooperarea economică dintre cele două ţări a trecut la o nouă dimensiune.

Péter Szijjártó a relatat că din punctul de vedere al Ungariei, cealaltă zonă importantă a economiei din Azerbaidjan este aceea a băuturilor energizante, unde Hell deţine o cotă de 60%.

Ministrul ungar de externe a mai raportat că una dintre cele mai mari plantaţii de seră din Azerbaidjan, care acoperă aproximativ 20 de hectare, este construită tot de o companie maghiară, cu finanţare din partea Eximbank.

Szijjártó a mai spus că în construirea relaţiilor pe termen lung dintre cele două ţări, un rol important îl are şi faptul că la universităţile maghiare sunt acordate, în fiecare an, 200 de burse pentru studenţi azeri. Ocazia de a studia în Ungaria este foarte atractivă în Azerbaidjan, anul acesta şi-au manifestat interesul aproape 600 de tineri.

Sahil Babayev, ministrul azer al muncii şi al serviciilor sociale, a declarat că Azerbaidjan şi Ungaria sunt parteneri strategici, atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere economic. Politicianul azer a lăudat programul de burse al Ungariei şi a relatat că, până acum, aproape o mie de studenţi au beneficiat de acesta. Ministrul azer a vorbit şi despre faptul că a fost deschisă o nouă oportunitate pentru Wizzair, în aşa fel încât compania maghiară să conecteze nu doar capitalele celor două ţări, ci avioanele comapniei să poată ateriza şi pe alte aeroporturi internaţionale din Azerbaidjan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel