Ungaria, furioasă, ridică tonul! Sunt informații FALSE, nu este adevărat

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Propaganda rusă
Propaganda rusă
Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a dezminţit marţi o ştire Reuters despre un document al Comisiei Europene referitor la achiziţiile publice ale Ungariei, transmite MTI.

Reuters a susţinut luni că a consultat un document intern al Comisiei Europene din care reieşea că Uniunea Europeană cere Ungariei să îşi modifice legislaţia privind achiziţiile, pentru a împiedica fraude "sistemice" în valoare de miliarde de dolari cu fonduri din pachetul pentru relansarea economică.

Comisia, mandatată pentru gestionarea schemei de sprijin în valoare de 750 de miliarde de euro, a comunicat deja mai multor state membre ale UE că trebuie să-şi amelioreze propunerile pentru cheltuielile din fondurile care le revin. În cazul Ungariei, Uniunea doreşte chiar schimbări ale legilor, iar conform Reuters documentul din 26 ianuarie arată că lui Orban i-au fost prezentate cerinţe precise în acest sens.

Gulyas a declarat marţi că la Budapesta nu s-a primit nicio astfel de cerere, nici oficial, nici neoficial, iar guvernul ungar colaborează îndeaproape cu Comisia Europeană pentru utilizarea fondului de relansare şi a cadrului financiar multianual al UE.

Ungaria urmează să primească 6,3 miliarde de euro dacă va prezenta până la sfârşitul lui aprilie un plan detaliat privind utilizarea fondurilor europene în sprijinul economiei. Gulyas a cerut Comisiei Europene să clarifice situaţia şi să respingă afirmaţiile Reuters, deoarece "ştirile false de genul acesta subminează şi ameninţă încrederea publică necesară pentru ratificarea decretului privind resursele proprii".

Citește și NOROC cât casa. Canadianul care a dat lovitura fără să vrea

Oficialul ungar a menţionat date ale CE care dovedesc că practicile ţării sale în ceea ce priveşte achiziţiile sunt "foarte bune", iar transparenţa - considerată insuficientă potrivit documentului citat de Reuters - este "deosebită", 98% din informaţiile privind procedurile respective fiind disponibile public. El a precizat că în ultimii şase ani numărul de proceduri de achiziţie nepublicate a scăzut de la 3600 la 274, iar conform clasamentului pieţei interne a UE, sistemul din Ungaria a fost "mediu" în 2019, printre primele zece din Uniune.

"Noi am fost cei care au insistat ca UE să adopte reglementări concrete pentru protecţia intereselor sale financiare, în loc să utilizeze criterii vagi cum ar fi statul de drept", a mai arătat Gulyas. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com
Canalul de Suez / FOTO: Wikipedia

Egiptenii așteaptă ca navele să revină pe Canalul de Suez

Traficul pe această cale maritimă egipteană a cunoscut o...

Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților

pixel