Gătit în garaj, cazări în apartamente: HORECA cere sancțiuni pentru afacerile „la negru”
Evaziunea începe din bucătărie:...
Ungaria a ridicat problema la o reuniune a ambasadorilor UE miercuri, spunând că nu va susține contribuția comună a blocului la summit, deoarece SUA nu a invitat toate națiunile UE să participe, potrivit unor oficiali familiarizați cu această chestiune.
Ungaria este singurul membru al UE care nu a fost invitat la summitul virtual din 9-10 decembrie, care va reuni zeci de țări din întreaga lume pentru a discuta despre provocările cu care se confruntă democrațiile. China și Rusia s-au plâns, de asemenea, că au fost excluse.
Ungaria se înfruntă de ani de zile cu UE în legătură cu probleme legate de statul de drept, de la libertatea presei până la interferențele judiciare. Cel mai recent blocaj vine în contextul în care guvernul lui Orban a frustrat tot mai mult încercările blocului de a ajunge la poziții comune pe teme precum drepturile omului în Hong Kong sau egalitatea de gen.
Divide et Impera
Separat, Ungaria a primit o lovitură miercuri, când un consilier al instanței supreme a UE a declarat că blocul comunitar are dreptul de a reține distribuțiile din bugetul și fondul de stimulare pentru țările acuzate de regres democratic. Budapesta riscă să piardă 7,2 miliarde de euro din PNRR.
În timpul discuției de miercuri, trimisul diplomatic al Ungariei la Bruxelles a susținut că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, nu puteau vorbi în numele întregii UE la summit, având în vedere că nu a existat o poziție comună convenită, au declarat oficialii.
Trimisul lui Orban a declarat în cadrul reuniunii că poziția Budapestei se aplică și în ceea ce privește participarea UE la discuțiile în curs de desfășurare pentru stabilirea unei alianțe privind viitorul internetului, au precizat aceștia.
Diplomatul ungar a declarat că SUA încearcă să divizeze și să cucerească statele membre și că astfel de încercări ar trebui să se regăsească în discuțiile mai ample ale blocului cu privire la autonomia sa strategică, potrivit unuia dintre oficiali.
UE plănuia să contribuie la summit prin reunirea diverselor acțiuni și politici care evidențiază modul în care blocul promovează democrația la nivel global.
Una dintre persoane a declarat că serviciul juridic al UE a explicat la reuniunea de miercuri că, în situația actuală, UE nu poate prezenta o contribuție scrisă la summit, având în vedere lipsa unui acord între toți membrii, iar von der Leyen și Michel nu pot vorbi ca și cum ar exista un astfel de acord comun.
Cei doi președinți pot, totuși, să intervină la eveniment și să repete pozițiile deja stabilite, a adăugat persoana respectivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evaziunea începe din bucătărie:...
Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...
Secretarul de Stat al SUA,...
TikTok a început o amplă...
Wall Street încheie săptămâna...
Companiile de stat intră în...
Bruxelles-ul propune o taxă...
Veniturile Rusiei din...
UE, în așteptarea unei...
Curs valutar BNR, 11 iulie 2025.
Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...
În timp ce România se chinuie...
Piețele financiare au fost...
Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...
Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...
Ministrul Muncii, Florin...
Ministerul Finanţelor, nou...
UE schimbă strategia: plafon...
Andrei Caramitru trage un...
Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...
Consiliul Concurenţei...