Ungaria impune restricții la exportul de cereale

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Unii nu mai exportă cereale în timp ce alții nu mai exportă îngrășăminte / Foto: Unsplash
Unii nu mai exportă cereale în timp ce alții nu mai exportă îngrășăminte / Foto: Unsplash
Ungaria ia măsuri de protejare a rezervelor de alimente și impune notificări prealabile pentru exportul de cereale.

Potrivit unei decizii a Guvernului ungar, până la data de 15 mai 2022, grâul, secara, orzul, ovăzul, porumbul, soia şi floarea soarelui destinate exportului de pe teritoriul Ungariei trebuie să fie notificate în prealabil, de către persoana sau întreprinderea care planifică exportul, Oficiului Naţional pentru Siguranţa Alimentelor din Ungaria (Nébih), a anunţat, duminică, Nagy István, ministrul ungar al agriculturii.

Potrivit comunicatului remis de Ministerul ungar al Agriculturii agenţiei de presă MTI, István Nagy a declarat că preţurile cerealelor şi ale furajelor au crescut brusc din cauza dispariţiei a acestor produse ucrainene de pe piaţă. În plus, din cauza temerilor de penurie, cererea din străinătate pentru achiziţionarea de produse agricole din Ungaria este în creştere.

Citește și:

Criză alimentară. Bulgaria știe ce trebuie să facă. Are un plan

Nou val de SCUMPIRI în România. Dragoș Frumosu: Va fi o creștere de cel puțin 50% față de acest moment!

Potrivit lui István Nagy, dacă exportul produselor agricole declarate ar periclita sau ar pune în pericol securitatea aprovizionării interne, statul îşi poate exercita dreptul de preemţiune sau de cumpărare. Astfel, statul ungar va informa solicitantul, în termen de 30 de zile, despre intenţia sa de a-şi exercita drepturile respective. Obligaţia de notificare nu se aplică exporturilor de pe teritoriul Ungariei ca transport de tranzit şi în cazul ajutoarelor umanitare.

Hotărârea de guvern are ca scop menţinerea culturilor agricole pe piaţa internă ca măsură necesară pentru securitatea aprovizionării interne cu furaje şi alimente. Vânzarea sau exportul în străinătate să nu pericliteze în niciun fel sau să pună în pericol aprovizionarea crescătorilor de animale şi consumatorilor autohtoni, a declarat ministrul ungar al agriculturii în comunicat.

Rușii opresc exportul de îngrășăminte

Având însă în vedere faptul că Rusia este unul din principalii producători mondiali de îngrăşăminte agricole, este evident că dacă exportul de astfel de produse va fi redus, acest lucru va avea un puternic efect negativ în întreaga lume. Dar mai ales în Europa şi Brazilia, care sunt foarte dependente de îngrăşămintele din Rusia.

'În prezent se creează o situaţie în care, din cauza sabotării livrărilor de către un anumit număr de companii de logistică străine, agricultori din Europa şi din alte ţări nu pot primi cantităţile de îngrăşăminte contractate', a indicat ministerul rus al agriculturii într-un comunicat, săptămâna trecută.

'Ministerul rus al Industriei şi Comerţului a fost constrâns să le recomande producătorilor ruşi să suspende temporar expedierea de îngrăşăminte destinate exportului', adaugă comunicatul.

Recomandarea va fi valabilă 'până când transportatorii vor relua activitatea regulată şi vor furniza garanţii pentru livrarea integrală a exporturilor de îngrăşăminte ruseşti'.

Ministerul precizează că necesităţile agricultorilor din ţară vor continua să fie acoperite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel