Urmărește dezbaterea live

Ungaria prelungește moratoriul de rambursare a împrumuturilor bancare
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
S-a dorit să se vină în sprijinul cetățenilor vulnerabiii
S-a dorit să se vină în sprijinul cetățenilor vulnerabiii
Ungaria a decis să prelungească un moratoriu de rambursare a împrumuturilor bancare, introdus în contextul pandemiei de COVID-19, până la finele lunii iunie 2022, a anunţat ministrul de Finanţe, Mihaly Varga, transmite MTI.

Odată cu debutul crizei pandemiei de coronavirus, economia Ungariei a intrat în cădere liberă, înregistrând o contracţie de peste 13% în al doilea trimestru din 2020 şi un declin de pese 5% pe ansamblul anului trecut.

Moratoriul de rambursare a împrumuturilor bancare a intrat în vigoare în luna martie 2020, iniţial pentru o perioadă de şase luni, dar ulterior a fost prelungit până la finele lunii octombrie 2021. Moratoriul este automat, exceptând cazul în care consumatorii solicită în mod expres să plătească ratele.

Companiile care au luat credite şi vor să continue să beneficieze de moratoriu trebuie să demonstreze că au înregistrat un declin al veniturilor de cel puţin 25%, a informat Mihaly Varga.

Acesta a precizat că 91% dintre cetăţenii care au răspuns la cel mai recent chestionar al Guvernului au sprijinit extinderea moratoriului pentru cei vulnerabili. De asemenea, ministrul de Finanţe i-a sfătuit pe cei care au împrumuturi şi nu se confruntă cu probleme să ia în considere reînceperea achitării ratelor.

Citește și Rolul UE în creșterea prețurilor la electricitate. Polonia are pretenții

Însă, în condiţiile în care economia ungară înregistrează o creştere peste aşteptări, băncile comerciale locale şi Banca Naţională a Ungariei au solicitat recent o soluţie mai limitată care să-i ajute doar pe cei mai vulnerabili debitori. Conform datelor publicate în august de Oficiul central de statistică (KSH), economia Ungariei a înregistrat o creştere anuală de 17,9% în trimestrul doi din 2021 şi un avans trimestrial de 2,7%.

Principalele instituţii financiare din Ungaria sunt grupul local OTP Bank şi diviziile locale ale băncilor KBC Groep, Erste Group Bank, Raiffeisen, UniCredit şi Intesa SanPaolo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Stagnare a creditării companiilor din zona euro

Creditarea companiilor din zona euro stagnează, atrage...

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...


pixel