Ungaria va permite centralei nucleare de la Paks să depăşească reglementările privind apa Dunării
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Decizie privind centrala nucleară ungară. 

Ungaria plănuiește să permită depășirea limitei de temperatură pentru o secțiune a Dunării care primește apă de răcire de la centrala nucleară Paks din motive de securitate a aprovizionării, a declarat vineri ministerul energiei într-un comunicat.

Cele patru reactoare ale centralei funcționează utilizând apa din Dunăre pentru a-și răci operațiunile. În prezent, conform reglementărilor, râul nu poate primi apă dacă temperatura acesteia depășește 30 de grade Celsius, caz în care operatorul trebuie să reducă producția și să aștepte ca temperatura râului să scadă sub această limită.

„Din cauza schimbărilor climatice, condițiile meteorologice pot duce tot mai des la atingerea acestei limite vara, în special la niveluri scăzute ale apei,” se arată în comunicat.

Planul propus de ministerul energiei ar menține această limită, dar ar permite operatorului să o depășească în cazuri excepționale cu permisiunea ministrului energiei, dacă acest lucru este inevitabil pentru securitatea aprovizionării.

„Reducerea producției centralei Paks ar putea pune în pericol direct aprovizionarea constantă a consumatorilor interni într-o piață energetică restrânsă,” se menționează în comunicat.

„În plus față de considerentele de mediu, ar putea fi justificată depășirea valorii limită în cazuri excepționale dacă acest lucru este inevitabil pentru securitatea aprovizionării.”

Centrala Paks are patru reactoare VVER 440 construite în Rusia, cu o capacitate totală de aproximativ 2.000 de megawați. Reactoarele au devenit operaționale între 1982 și 1987 și sunt programate să fie retrase din funcțiune între 2032 și 2037.

Ungaria plănuiește să extindă centrala, Rosatom din Rusia urmând să construiască două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare, pe lângă cele patru reactoare care funcționează în prezent.

 

Citiţi şi: Szijjarto: Până în 2030, avem în obiectiv ca 90 % din producţia de electricitate să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon

 

Industria nucleară şi cea solară, precum şi tranziţia industriei auto reprezintă pilonii principali ai creşterii Ungariei pe termen lung şi toţi derivă din obiectivul ţării de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2050, a declarat, miercuri, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la reuniunea ministerială organizată în cadrul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă (P-TECC).

"Am stabilit foarte clar şi obligatoriu din punct de vedere legal că până în 2050 Ungaria va atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon. Ajungem acolo pas cu pas. Astfel, până în 2030, avem ca obiectiv ca 90% din generarea noastră de electricitate să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.(...) Industria nucleară, industria solară şi tranziţia industriei auto sunt cei trei piloni principali ai creşterii noastre pe termen lung şi toţi derivă din poziţia noastră de a deveni neutri din punct de vedere al carbonului până în 2050", a spus Szijjarto.

Acesta a subliniat că cele două modalităţi prin care Ungaria poate genera energie electrică în volum mare, în mod fiabil şi protejând mediul, sunt energia nucleară şi cea solară.

"În primul rând, suntem o ţară care nu are câmpuri de petrol sau gaze şi suntem o ţară fără ieşire la mare. Considerăm că ţara noastră este frumoasă, prin urmare nu dorim să stricăm peisajul cu turbine eoliene. Aşadar, cele două moduri prin care putem genera electricitate în volum mare, într-un mod fiabil şi protejând mediul, sunt energia nucleară şi cea solară", a afirmat ministrul ungar.

El a menţionat că, în prezent, 50% din electricitatea generată în Ungaria este energie nucleară şi că s-a decis construirea a două noi reactoare care vor fi conectate la reţea la începutul următorului deceniu. Acestea vor adăuga 2.400 de MW la capacitatea existentă, de 2.000 de MW, şi vor ajuta la creşterea ponderii energiei nucleare la 70%. Totodată, a precizat el, cu aceste două noi reactoare emisiile vor putea fi reduse cu 17 milioane de tone de CO2 anual şi importurile de gaze cu aproximativ 2,5 până la 3 miliarde de metri cubi anual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel