Ungaria va permite centralei nucleare de la Paks să depăşească reglementările privind apa Dunării

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Decizie privind centrala nucleară ungară. 

Ungaria plănuiește să permită depășirea limitei de temperatură pentru o secțiune a Dunării care primește apă de răcire de la centrala nucleară Paks din motive de securitate a aprovizionării, a declarat vineri ministerul energiei într-un comunicat.

Cele patru reactoare ale centralei funcționează utilizând apa din Dunăre pentru a-și răci operațiunile. În prezent, conform reglementărilor, râul nu poate primi apă dacă temperatura acesteia depășește 30 de grade Celsius, caz în care operatorul trebuie să reducă producția și să aștepte ca temperatura râului să scadă sub această limită.

„Din cauza schimbărilor climatice, condițiile meteorologice pot duce tot mai des la atingerea acestei limite vara, în special la niveluri scăzute ale apei,” se arată în comunicat.

Planul propus de ministerul energiei ar menține această limită, dar ar permite operatorului să o depășească în cazuri excepționale cu permisiunea ministrului energiei, dacă acest lucru este inevitabil pentru securitatea aprovizionării.

„Reducerea producției centralei Paks ar putea pune în pericol direct aprovizionarea constantă a consumatorilor interni într-o piață energetică restrânsă,” se menționează în comunicat.

„În plus față de considerentele de mediu, ar putea fi justificată depășirea valorii limită în cazuri excepționale dacă acest lucru este inevitabil pentru securitatea aprovizionării.”

Centrala Paks are patru reactoare VVER 440 construite în Rusia, cu o capacitate totală de aproximativ 2.000 de megawați. Reactoarele au devenit operaționale între 1982 și 1987 și sunt programate să fie retrase din funcțiune între 2032 și 2037.

Ungaria plănuiește să extindă centrala, Rosatom din Rusia urmând să construiască două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare, pe lângă cele patru reactoare care funcționează în prezent.

 

Citiţi şi: Szijjarto: Până în 2030, avem în obiectiv ca 90 % din producţia de electricitate să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon

 

Industria nucleară şi cea solară, precum şi tranziţia industriei auto reprezintă pilonii principali ai creşterii Ungariei pe termen lung şi toţi derivă din obiectivul ţării de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de CO2 până în 2050, a declarat, miercuri, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la reuniunea ministerială organizată în cadrul reuniunii Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă (P-TECC).

"Am stabilit foarte clar şi obligatoriu din punct de vedere legal că până în 2050 Ungaria va atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon. Ajungem acolo pas cu pas. Astfel, până în 2030, avem ca obiectiv ca 90% din generarea noastră de electricitate să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.(...) Industria nucleară, industria solară şi tranziţia industriei auto sunt cei trei piloni principali ai creşterii noastre pe termen lung şi toţi derivă din poziţia noastră de a deveni neutri din punct de vedere al carbonului până în 2050", a spus Szijjarto.

Acesta a subliniat că cele două modalităţi prin care Ungaria poate genera energie electrică în volum mare, în mod fiabil şi protejând mediul, sunt energia nucleară şi cea solară.

"În primul rând, suntem o ţară care nu are câmpuri de petrol sau gaze şi suntem o ţară fără ieşire la mare. Considerăm că ţara noastră este frumoasă, prin urmare nu dorim să stricăm peisajul cu turbine eoliene. Aşadar, cele două moduri prin care putem genera electricitate în volum mare, într-un mod fiabil şi protejând mediul, sunt energia nucleară şi cea solară", a afirmat ministrul ungar.

El a menţionat că, în prezent, 50% din electricitatea generată în Ungaria este energie nucleară şi că s-a decis construirea a două noi reactoare care vor fi conectate la reţea la începutul următorului deceniu. Acestea vor adăuga 2.400 de MW la capacitatea existentă, de 2.000 de MW, şi vor ajuta la creşterea ponderii energiei nucleare la 70%. Totodată, a precizat el, cu aceste două noi reactoare emisiile vor putea fi reduse cu 17 milioane de tone de CO2 anual şi importurile de gaze cu aproximativ 2,5 până la 3 miliarde de metri cubi anual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel