Ungaria. Viktor Orban se confruntă cu cele mai dificile alegeri din viața sa

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Viktor Orban, în campanie electorală
Viktor Orban, în campanie electorală
Bazându-se pe succesul său economic și pe generozitate fiscală, premierul demisionar este favorit în alegerile parlamentare de duminică. Totuși, el a fost nevoit să genstioneze una dintre cele mai crâncene campanii electorale, în fața unei opoziții care a afișat, pentru prima dată unitate, și pe fondul criticilor generate de apropierea sa de Vladimir Putin în plină invazie rusă în Ucraina.

Cinci minute. Atât i s-a acordat liderului opoziției, Peter Marki-Zay, pentru singura sa apariție la televiziunea publică, pe 16 martie, în plină campanie electorală. În ciuda acestei lipse flagrante de acces la mass-media publică, care este controlată în întregime de guvern, Peter Marki-Zay întruchipează prima șansă serioasă a Ungariei de a-l răsturna pe Viktor Orbán, liderul naționalist aflat la putere de 12 ani, la alegerile parlamentare de duminică.

Peste 200 de observatori

Semn există dubii privind corectitudinea votului, OSCE a desfășurat la fața locului peste 200 de observatori, un dispozitiv de care, în Europa, doar Bulgaria a parte în 2013. În același timp, 20.000 de voluntari au fost mobilizați de opoziție pentru a monitoriza procesul de votare.

Sondajele prevăd alegeri strânse pentru Viktor Orban, care a avut deja trei mandate la conducerea țării. Pentru prima dată, el se confruntă cu o opoziție unită: de la fosta formațiune radicală de dreapta Jobbik, la socialiști și Verzi, un total de șase partide s-au reunit în jurul unui singur candidat, Peter Marki-Zay, ales la 17 octombrie după un lung proces de alegeri primare. 

Această strategie de raliere a dat roade la alegerile municipale din octombrie 2019. Mai multe orașe mari conduse de Fidesz-ul lui Viktor Orban, inclusiv Budapesta, au fost câștigate de opoziție.

Dar popularitatea lui Viktor Orban pare de nezdruncinat. O popularitate care se bazează pe rezultate economice bune, chiar dacă performanțele Ungariei nu sunt extraordinar mai bune decât cele ale vecinilor săi din Europa Centrală și de Est. De asemenea, ea se explică printr-o mare generozitate față de clasele de mijloc și de familiile vulnerbile.

La începutul acestui an, Orban a anunțat o serie de măsuri sociale, printre care o creștere cu 20% a salariului minim (până la 200.000 de forinți, adică 360 de euro net), creșteri de aceeași amploare în administrația publică, o a 13-a pensie pentru pensionari și restituirea impozitului pe venit pentru familiile cu mai mulți copii. 

Citește și Rușii masează trupe la granița Republicii Moldova. Se pregătește ceva

”Nu este războiul nostru”

Niciun scrutin din ultimii 30 de ani nu a avut o miză atât de mare precum alegerile parlamentare din 3 aprilie, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, într-un interviu acordat postului public de radio. ''Problema războiului sau a păcii este centrală pentru viitorul ţării. Trebuie să împiedicăm atragerea Ungariei în război. Acesta nu este războiul nostru'', a spus Orban, referindu-se la agresiunea militară lansată în 24 februarie de Rusia împotriva Ucrainei.

El a adăugat că alegătorii ar trebui să ''simtă gravitatea situaţiei, să vadă teroarea războiului şi posibilele efecte asupra Ungariei''. ''Să ne apărăm patria, să protejăm Ungaria şi să votăm pentru pace'', a subliniat şeful executivului ungar.

Războiul din Ucraina ''nu este războiul nostru; aici nu putem câştiga, dar putem pierde totul. Întrebarea este dacă economia funcţionează sau nu. Condamnăm atacul rusesc, dar nu îi putem ajuta pe ucraineni dacă în acelaşi timp ne distrugem pe noi înşine'', a continuat Viktor Orban.

Potrivit acestuia, spre deosebire de Ungaria alte ţări au capacităţi de transport şi de stocare care le permit să se descurce fără gazul sau petrolul din Rusia. ''Ungaria nu va avea deloc energie dacă sunt tăiate livrările din Rusia'', în absenţa cărora economia ungară nu poate funcţiona.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel