Unicredit dorește să cumpere cea mai VECHE BANCĂ din LUME

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
O problemă care trebuie rezolvată
O problemă care trebuie rezolvată
UniCredit a anunțat că poartă discuții cu autoritățile din Italia pentru a cumpăra banca Monte dei Paschi di Siena SpA, fondată în secolul XV. Unicredit nu este la prima achiziție, în anii 2000, grupul italian făcând o serie de achiziții care i-au vulnerabilizat poziția pe piața financiar-bancară.

Monte dei Paschi di Siena a fost fondată în 1472, fiind cea mai veche bancă din lume care este încă activă pe piața bancară.

După ce a salvat de la faliment Monte dei Paschi di Siena în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la mijlocul lui 2022, cel mai târziu, relatează Agerpres.

UniCredit şi Ministerul de Finanţe "au aprobat condiţiile preliminare" pentru o tranzacţie care să implice operaţiunile comerciale ale Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, în cadrul unor parametrii definiţi şi cu o protecţie adecvată împotriva riscurilor, a informat UniCredit într-un comunicat de presă publicat joi seara. Un acord va asigura neutralitatea capitalului în cazul tranzacţiei, excluderea creditelor neperformante ale Monte dei Paschi precum şi o protecţie adecvată faţă de alte riscuri de credit potenţiale, a apreciat UniCredit.

Preluarea Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ar fi prima operaţiune majoră de fuziuni şi achiziţii demarată de noul director general de la UniCredit, Andrea Orcel, care a preluat postul de CEO în data de 15 aprilie.

"Aceasta este un element pozitiv pentru UniCredit, deoarece condiţiile preliminare convenite sunt destinate să izoleze sau să reducă orice riscuri potenţiale", susţine Michael Christodoulou, analist la Berenberg.

Orcel, fost şef al diviziei de investiţii a grupului bancar elveţian UBS, a fost însărcinat să elaboreze o strategie de creştere după ce îndoielile cu privire la direcţia în care se îndreaptă UniCredit au determinat înlăturarea precedentului CEO, Jean Pierre Mustier. Noul director general a spus că tranzacţiile de tip M&A reprezintă una dintre opţiuni pentru a ajunge mai rapid la o profitabilitate crescută. Cu toate acestea, "M&A nu sunt un scop în sine ci mai degrabă un accelerator şi un posibil factor de îmbunătăţire a rezultatelor noastre strategice", a spus joi Andrea Orcel.

Cu sediul în Siena, Banca Monte dei Paschi este cea mai veche bancă din lume care funcţionează în continuare. Cu toate acestea, instituţia financiară a devenit o povară pentru statul italian de la salvarea sa în 2009. Prin preluarea MPS, noul director de la UniCredit trimite un semnal că este dispus să ajute la restructurarea sectorului bancar italian, care este afectat de o profitabilitate redusă şi credite neperformante.


Principala condiţie pusă de UniCredit în cursul negocierilor care au demarat în urmă cu un an sub conducerea fostului CEO, Pierre Mustier, este aceea ca orice tranzacţie vizând Monte dei Paschi di Siena să nu îi afecteze rezervele de capital pentru care UniCredit a muncit din greu să şi le consolideze. La rândul său, Andrea Orcel a venit cu noi condiţii precum aceea ca Monte Paschi să îşi dizolve orice acorduri de bancassurance şi credit de consum pe care le are cu alte firme, fără niciun cost pentru UniCredit.

Însă un obstacol important care stă în calea vânzării pachetului majoritar de acţiuni deţinut de statul italian la MPS sunt riscurile legale în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro care apasă asupra Monte dei Paschi di Siena, după mai mulţi ani de proastă gestiune. Potrivit surselor, Trezoreria italiană şi consilierii săi au pus la punct o schemă complexă care ar proteja cumpărătorul MPS de revendicările în justiţie însă UniCredit va trebui să fie şi ea de acord cu acest plan. Tot pentru a facilita un eventual acord, Trezoreria italiană a redus semnificativ povara creditelor neperformante de la Monte dei Paschi di Siena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel