Unicredit dorește să cumpere cea mai VECHE BANCĂ din LUME
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
O problemă care trebuie rezolvată
O problemă care trebuie rezolvată
UniCredit a anunțat că poartă discuții cu autoritățile din Italia pentru a cumpăra banca Monte dei Paschi di Siena SpA, fondată în secolul XV. Unicredit nu este la prima achiziție, în anii 2000, grupul italian făcând o serie de achiziții care i-au vulnerabilizat poziția pe piața financiar-bancară.

Monte dei Paschi di Siena a fost fondată în 1472, fiind cea mai veche bancă din lume care este încă activă pe piața bancară.

După ce a salvat de la faliment Monte dei Paschi di Siena în 2017, în schimbul a 5,4 miliarde de euro, Trezoreria italiană a promis că îşi va reduce participaţia de 64% până la mijlocul lui 2022, cel mai târziu, relatează Agerpres.

UniCredit şi Ministerul de Finanţe "au aprobat condiţiile preliminare" pentru o tranzacţie care să implice operaţiunile comerciale ale Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, în cadrul unor parametrii definiţi şi cu o protecţie adecvată împotriva riscurilor, a informat UniCredit într-un comunicat de presă publicat joi seara. Un acord va asigura neutralitatea capitalului în cazul tranzacţiei, excluderea creditelor neperformante ale Monte dei Paschi precum şi o protecţie adecvată faţă de alte riscuri de credit potenţiale, a apreciat UniCredit.

Preluarea Banca Monte dei Paschi di Siena SpA ar fi prima operaţiune majoră de fuziuni şi achiziţii demarată de noul director general de la UniCredit, Andrea Orcel, care a preluat postul de CEO în data de 15 aprilie.

"Aceasta este un element pozitiv pentru UniCredit, deoarece condiţiile preliminare convenite sunt destinate să izoleze sau să reducă orice riscuri potenţiale", susţine Michael Christodoulou, analist la Berenberg.

Orcel, fost şef al diviziei de investiţii a grupului bancar elveţian UBS, a fost însărcinat să elaboreze o strategie de creştere după ce îndoielile cu privire la direcţia în care se îndreaptă UniCredit au determinat înlăturarea precedentului CEO, Jean Pierre Mustier. Noul director general a spus că tranzacţiile de tip M&A reprezintă una dintre opţiuni pentru a ajunge mai rapid la o profitabilitate crescută. Cu toate acestea, "M&A nu sunt un scop în sine ci mai degrabă un accelerator şi un posibil factor de îmbunătăţire a rezultatelor noastre strategice", a spus joi Andrea Orcel.

Cu sediul în Siena, Banca Monte dei Paschi este cea mai veche bancă din lume care funcţionează în continuare. Cu toate acestea, instituţia financiară a devenit o povară pentru statul italian de la salvarea sa în 2009. Prin preluarea MPS, noul director de la UniCredit trimite un semnal că este dispus să ajute la restructurarea sectorului bancar italian, care este afectat de o profitabilitate redusă şi credite neperformante.


Principala condiţie pusă de UniCredit în cursul negocierilor care au demarat în urmă cu un an sub conducerea fostului CEO, Pierre Mustier, este aceea ca orice tranzacţie vizând Monte dei Paschi di Siena să nu îi afecteze rezervele de capital pentru care UniCredit a muncit din greu să şi le consolideze. La rândul său, Andrea Orcel a venit cu noi condiţii precum aceea ca Monte Paschi să îşi dizolve orice acorduri de bancassurance şi credit de consum pe care le are cu alte firme, fără niciun cost pentru UniCredit.

Însă un obstacol important care stă în calea vânzării pachetului majoritar de acţiuni deţinut de statul italian la MPS sunt riscurile legale în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro care apasă asupra Monte dei Paschi di Siena, după mai mulţi ani de proastă gestiune. Potrivit surselor, Trezoreria italiană şi consilierii săi au pus la punct o schemă complexă care ar proteja cumpărătorul MPS de revendicările în justiţie însă UniCredit va trebui să fie şi ea de acord cu acest plan. Tot pentru a facilita un eventual acord, Trezoreria italiană a redus semnificativ povara creditelor neperformante de la Monte dei Paschi di Siena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel