Unii salariați ar putea avea probleme la încasarea lefurilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Vor fi restricții la plata salariilor în numerar
Vor fi restricții la plata salariilor în numerar
Toate firmele din România vor fi obligate să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar  dat fiindcă vor fi obligate să-și reducă semnificativ operațiunile cu numerar inclusiv plata salariilor.

Cu alte cuvinte, salariile nu vor mai putea fi plătite în numerar ci numai într-un cont bancar. Acest lucru reieșind dintr-un proiect de lege care a primit deja votul favorabil în Senat și care a fost trimit la Camera Deputaților care este și for decizional.

Așadar, noua prevedere prevede o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar însă nu se precizează exact cum anume se vor putea plăti salariile, ci doar că modalitatea aleasă va trebui să fie fără numerar. Asta înseamnă, de principiu, plata prin bănci, însă pe viitor nu este exclus să apară și alte modalități larg răspândite.

„Plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevede, mai precis, documentul. 

Există însă și excepții acestea fiind pensionarii și consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar (cei care au un venit lunar de maximum 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie).

În prezent, angajatorii pot plăti salariile fie prin virament în conturile bancare ale salariaților, fie prin numerar.

Tot în acest proiect legislativ este prevăzut și faptul că toți cetățenii vor avea un cont bancar pentru care nu vor achita niciun fel de comisioane.

În ceea ce-i privește pe comercianți, inițiativa legislativă prevede că aceștia vor fi obligați să pună la dispoziția clienților cel puțin un instrument de plată fără numerar, explică Avocatnet. Asta ar însemna, de exemplu, să se accepte plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online.

„Persoanele fizice sa juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului, au obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în proiect. Mai precis, este vorba atât de societăți, cât și de persoanele fizice autorizate sau de întreprinderile individuale ori familiale.

Deși prevederea propusă nu indică în mod expres comercianții, inițiatorii la asta se gândesc: „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

În prezent, comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul numai dacă au afaceri anuale de peste 50.000 de euro, însă din 2023 obligația va viza comercianții care au încasări în numerar de peste 50.000 de lei.

Citește și:

Deputații au decis ce se va întâmpla cu arhivarea registrelor contabile

Este vorba de adoptarea de către deputați a unui proiect de lege, înregistrat la Senat la sfârșitul lunii iunie anul curent și intrat în dezbatea Camerei inferioare a Parlamentului în ultima săptămânii din noiembrie. 

Un act normativ care se referă perioada de arhivare a registrelor obligatorii de contabilitate și a documentelor justificative în baza cărora se fac înregistrările în contabilitate. 

Astfel, dacă în prezent obligația de arhivare acoperă o perioadă de zece ani, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi arhivarea se va face doar pe o durată de cinci ani. Specialiștii atrag atenția că reducerea acesteia ar putea crea probleme în practică.

Ca să se aplice, proiectul trebuie promulgat prin decret prezidențial și, în principiu, el ar trebui să reducă eforturile actuale ale firmelor pe partea de arhivare.

„Registrele de contabilitate obligatorii şi documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva persoanelor (...) timp de 5 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite, inclusiv pentru statele de salarii”, prevede documentul citat, care vizează, în acest sens, modificarea Legii contabilității. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel