Unitatea 1 de la Cernavodă, reconectată la Sistemul Energetic Naţional
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mihai Daraban, președintele CCIR, a vorbit despre reactoarele de la Cernavodă, dar și despre Dunăre.
Mihai Daraban, președintele CCIR, a vorbit despre reactoarele de la Cernavodă, dar și despre Dunăre.
Unitatea 1 de la Cernavodă a fost sincronizată la Sistemul Energetic Naţional.

Lucrările aferente opririi planificate a Unităţii 1 a Centralei de la Cernavodă au fost finalizate, iar unitatea a fost sincronizată marţi la Sistemul Energetic Naţional, miercuri atingând puterea nominală, informează SN Nuclearelectrica printr-un comunicat. Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată în data de 8 mai 2022, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate.

În perioada opririi planificate s-au efectuat activităţi din următoarele programe: Programul de mentenanţă preventivă; Programul de mentenanţă corectivă; Programul de inspecţii; Programul de testări obligatorii pe perioada opririlor planificate; Programul de implementare modificări de proiect.

"Lucrările au fost executate în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă şi cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie împotriva COVID-19", precizează Nuclearelectrica. 

 

Citeşte şi: Cererea globală de energie a depășit nivelul pre-pandemic

 

Cererea globală de energie primară a crescut cu 5,8% anul trecut și a depășit cu 1,3% nivelurile de dinaintea pandemiei din 2019, a anunțat marți BP în analiza statistică anuală a energiei mondiale 2022. 

În 2021, energia primară a crescut cu cea mai mare cantitate din istorie, economiile emergente fiind responsabile pentru cea mai mare parte a creșterii, potrivit analizei energetice a BP, urmărită îndeaproape.

Energia primară a crescut cu 31 EJ în 2021, cea mai mare creștere din istorie și mai mult decât inversând declinul puternic al consumului de energie înregistrat în 2020. Cererea de energie primară în 2021 a depășit cu 8 EJ nivelurile pre-COVID din 2019. Creșterea energiei primare în 2021 a fost determinată de economiile emergente, în special de China, se spune în studiul BP, deoarece restricțiile de mobilitate legate de COVID au fost relaxate și industriile și-au revenit anul trecut.

În timp ce economiile emergente au stimulat consumul de energie primară anul trecut, cererea de energie primară în economiile dezvoltate a fost încă sub nivelurile din 2019 anul trecut, spune studiul.

Creșterea energiei primare între 2019 și 2021 a fost determinată în întregime de sursele de energie regenerabilă. Nivelul consumului de energie din combustibili fosili la nivel global a rămas neschimbat între 2019 și 2021, cererea mai mică de petrol fiind compensată de un consum mai mare de gaze naturale și cărbune, se afirmă în studiul citat.

Saltul cererii de energie și revenirea creșterii economice globale a dus, de asemenea, la o creștere bruscă a emisiilor de dioxid de carbon anul trecut, comparativ cu 2020. Emisiile provenite din energie și-au revenit puternic în 2021, revenind la aproximativ nivelurile din 2019, a precizat BP.

"În multe privințe, această revenire bruscă a cererii de energie este un semn al succesului global, determinată de o redresare rapidă a activității economice, în timp ce distribuția pe scară largă a vaccinurilor eficiente a permis o relaxare a restricțiilor Covid în multe părți ale lumii și o revenire la viața noastră de zi cu zi", a declarat economistul șef al BP, Spencer Dale. 

"Dar subliniază, de asemenea, că scăderea pronunțată a emisiilor de carbon în 2020 a fost doar temporară: emisiile de echivalent carbon din energie (inclusiv metan), procese industriale și arderea în flacără au crescut cu 5,7% anul trecut."  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel