Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă pentru a contracara încercările Franţei şi ale altor ţări de a permite energiei nucleare să contribuie la atingerea obiectivelor blocului comunitar în domeniul energiilor regenerabile, transmite Reuters.
Intitulându-se "Prietenii energiei regenerabile", guvernele vor să elimine încercările alianţei rivale - conduse de Franţa, şi din care fac parte România, Polonia, Ungaria, Cehia şi altele - care vor toate o recunoaştere mai mare a contribuţiei energiei nucleare la atingerea obiectivelor climatice.
Austria, Belgia, Estonia, Danemarca, Germania, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia şi Spania au participat la întâlnire, pentru a stabili o strategie înaintea negocierilor.
O reuniune rivală a miniştrilor care sunt în favoarea energiei nucleare, iniţiată de ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a avut loc marţi dimineaţă.
Negociatorii statelor membre şi cei ai Parlamentului European ar urma să aibă miercuri o rundă finală de negocieri pentru a stabili obiective mai ambiţioase la nivelul UE în ceea ce priveşte extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu. Aceste obiective sunt cruciale pentru eforturile UE de a-şi reduce emisiile de CO2 până în 2030 şi a renunţa la combustibilii fosili ruseşti. Însă negocierile s-au blocat din cauza unei dispute cu privire la includerea combustibililor produşi pe baza energiei nucleare pentru atingerea ţintelor regenerabile.
Franţa s-a plasat în fruntea unei campanii pentru ca "hidrogenul low-carbon", un termen care este folosit pentru a descrie hidrogenul produs din energie nucleară, să fie pus pe aceiaşi poziţie cu hidrogenul produs din electricitate din surse regenerabile. Statele care sunt în favoarea energiei nucleare au făcut solicitări similare privind o lege care să reglementeze piaţa gazelor, care ar urmată să fie marţi discutată de miniştrii Energiei din UE.
Ministrul Energiei din Austria, Leonore Gewessler, a declarat că cele 11 state membre UE resping încercările de a lega cele două dosare. "Grupul cere ţinte ambiţioase în domeniul energiilor regenerabile, pentru a avea un mandat clar în faţa investitorilor şi clienţilor", a afirmat oficialul austriac.
Gewessler a adăugat: "Aceste ţinte ar trebui să ducă la îndeplinirea obiectivelor strategice ale Europei de a fi mai puţin dependente de importurile de energie şi de a extinde masiv energia locală şi regenerabilă".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...