Regatul Unit, care găzduieşte în Londra cel mai mare hub financiar din Europa, a ieşit din UE în ianuarie, iar accesul neîngrădit la blocul comunitar se încheie în decembrie.
Bruxelles-ul a decis deja că timp de 18 luni va permite investitorilor din UE să folosească casele de clearing din Marea Britanie.
Un acord actualizat de reglementare transfrontalieră între Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Banca Angliei era de asemenea necesar pentru implementarea deciziei.
Conform ESMA, accesul temporar se va aplica pentru trei case de clearing din Marea Britanie: LCH (deţinută de London Stock Exchange), ICE Clear Europe şi LME Clear.
România exportă peste 600 de MW de electricitate
ICE Clearing şi LCH sunt considerate de "importanţă strategică" şi vor fi atent analizate de autorităţile de reglementare ale UE, în special în cazul unor turbulenţe pe pieţele financiare.
În perioada ianuarie-iunie 2022, ESMA va efectua o analiză cuprinzătoare a importanţei sistemice a fiecărei case de clearing din Marea Britanie şi va lua "măsurile adecvate" pentru a rezolva riscurile la adresa stabilităţii financiare, a informat Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe.
Bruxelles-ul a informat că băncile care operează în UE ar trebui să folosească perioada de 18 luni pentru a-şi reduce "dependenţa excesivă" de casele de clearing din Londra.
"Această limită de timp are o motivaţie raţională practică, deoarece dă participanţilor de pe piaţa UE timpul de care au nevoie pentru a-şi reduce expunerea excesivă la casele de clearing din Regatul Unit iar casele de clearing din UE au timp să-şi dezvolte capacităţile pe segmentul de clearing. Astfel, industria financiară este încurajată puternic să lucreze la dezvoltarea strategiilor prin care îşi vor reduce dependenţa de casele de clearing cu sediul în Marea Britanie, strategii care sunt de importanţă sistemică pentru UE", a declarat luna aceasta Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...