Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Fostul premier al Japoniei, Shinzo Abe, a murit, transmite vineri Reuters, care citează postul public nipon NHK.
Abe, în vârstă de 67 de ani, susţinea un discurs de campanie în apropierea unei gări de tren din oraşul Nara, în vestul Japoniei, când a fost împuşcat de un atacator.
Secretarul general al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că nu știe care este starea lui Abe. "Un astfel de act barbar nu poate fi tolerat", a adăugat el, menționând că tragedia s-a produs în jurul orei locale 11.30 (0230 GMT).
Agenția Kyodo News și postul de televiziune japonez NHK au anunțat însă că fostul prim-ministru părea să fie în stop cardiac când a fost dus la spital, după ce inițial fusese conștient și receptiv.
Autoritățile au anunțat că l-au arestat pe presupusul autor al atacului, un bărbat în vârstă de 42 de ani, potrivit presei.
Într-o înregistrare video difuzată de NHK, Shinzo Abe poate fi văzut ținând un discurs în fața unei gări, când au răsunat două focuri de armă. Gardienii de securitate au putut fi văzuți apoi cum îl plachează pe un bărbat la pământ.
Potrivit televiziunii TBS, Shinzo Abe a fost împușcat în partea stângă a pieptului și în partea din spate a gâtului.
Shinzo Abe, în vârstă de 67 de ani, a ocupat funcția de prim-ministru timp de opt ani, din 2012 până în 2020, și a demisionat din motive de sănătate. Este cel mai longeviv prim-ministru japonez în funcție.
Fostul șef al executivului ținea un discurs de campanie cu doar câteva zile înainte de alegerile senatoriale. Protectorul său, actualul prim-ministru Fumio Kishida, și-a suspendat campania și se întoarce la Tokyo, potrivit presei.
Cu toate acestea, guvernul a declarat că alegerile ar trebui să se desfășoare conform programului.
Ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, și-a exprimat tristețea și consternarea față de atacul asupra unui lider remarcabil și aliat de neclintit.
Citește și Tokyo, aproape de o pană de curent, pe fondul unui val de căldură
Chiar dacă nu are legătură cu acest eveniment dramatic, de amintit că, nu mai departe de acum o săptămână, rețeaua electrică din Japonia s-a aflat sub presiunea celei mai călduroase perioade de iunie din Tokyo din 1875 încoace, în timp ce oprirea bruscă a unei centrale electrice a lăsat zeci de milioane de locuitori la un pas de o pană de curent.
Temperaturi de aproximativ 40 de grade Celsius au fost prognozate în unele zone din zona metropolitană a orașului Tokyo, unde locuiesc 37 de milioane de oameni, în cea de-a șasea zi a unui val de căldură care a început după ce sezonul ploios din capitală s-a încheiat cel mai devreme din ultimele decenii. Maximele nu sunt prognozate să scadă la 30 de grade C înainte de marțea viitoare.
În condițiile în care producătorii de energie electrică se străduiesc deja să repornească turbine vechi de aproape 50 de ani, închiderea neașteptată a unei centrale de 600 de megawați (MW) din nordul Japoniei care trimite energie către Tokyo a venit în condițiile în care capacitatea de rezervă de energie electrică se situează în jurul valorii de 3% - nivelul sub care pot apărea pene de curent.
Operatorul Joban Kyodo Thermal Power Company a invocat probleme tehnice inexplicabile pentru închiderea centralei, adăugând că nu a fost stabilit un program de repornire. Reprezentanții Ministerului Industriei au declarat că se așteaptă ca centrala să fie repusă în funcțiune joi seara, potrivit Mediafax.
O estimare de la jumătatea dimineții a arătat că rata de rezervă a capacității de generare a energiei electrice pentru zona Tokyo ar putea scădea până la 3% între orele 16.30 și 17.00, ora locală de joi, potrivit monitorului rețelei naționale OCCTO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...