Următorul coronavirus va veni de la câini? Este cazul să ne alarmăm?
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Această variantă ar fi una devastatoare mai ales pentru proprietarii de câini
Această variantă ar fi una devastatoare mai ales pentru proprietarii de câini
În prezent există șapte coronavirusuri despre care se știe că infectează oamenii. Oamenii de știință cred că mulți dintre acești viruși provin de la lilieci, dar pot sări cu ușurință la specii, așa cum s-a întâmplat și cu SARS-CoV-2. 

Acum, oamenii de știință spun că următorul animal de la care ar putea veni următorul coronavirus ce va infecta oamenii va fi câinele.

În 2020, Gregory Gray, profesor de medicină, sănătate globală și sănătatea mediului de la Universitatea Duke, făcea parte dintr-o echipă care a dezvoltat un instrument de diagnostic molecular pentru a detecta coronavirusurile. Echipa a examinat 301 de cazuri de pneumonie folosind instrumentul și a găsit dovezi ale coronavirusurilor canine la opt persoane spitalizate cu pneumonie în Sarawak, Malaezia.

Ei au trimis probele doctorului Anastasia Vlasova, medic veterinar și virolog la Universitatea de Stat din Ohio, care a detectat virusul în două din cele opt probe. Ea a procedat la asamblarea genomului complet al virusului, care s-a potrivit cu cel al altor coronavirusuri canine cunoscute. Acest virus special părea să fie o combinație a două coronavirusuri canine identificate anterior.

Citește și: Emiratele Arabe Unite folosesc câinii în aeroporturi ca metodă de detectare a COVID-19

Dacă virusul este confirmat ca agent patogen uman, acesta ar fi primul coronavirus canin cunoscut pentru a provoca boli la om. 

 „Cât de comun este acest virus și dacă poate fi transmis eficient de la câini la oameni sau între oameni, nimeni nu știe”, a spus Gray. Este, de asemenea, posibil ca virusul să fi intrat în corpul uman printr-o terță specie intermediară.

„În acest moment nu avem niciun motiv să credem că acest virus va cauza o pandemie”, a declarat Vlasova pentru New York Times. 

„Aceste coronavirusuri sunt probabil răspândite la oameni de la animale mult mai frecvent decât știm”, a spus Gray. „Ne lipsesc aceste informații, deoarece majoritatea testelor de diagnosticare ale spitalelor recoltează doar coronavirusuri umane cunoscute”.

Instrumente precum cea pe care Gray și echipa sa le-au dezvoltat vor fi cheia pentru căutarea proactivă a unor astfel de viruși care ar putea sări de la animale la oameni înainte de a provoca o pandemie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel